Його влаштували фермери з усіх районів області, розгорнувши під стінами облради гасла. Аграрії виступали проти продажу землі іноземцям і з цього приводу підготували звернення від імені депутатів Вінниччини, розгляд якого винести у порядку денному на перше місце. Це звернення з трибуни зачитав депутат обласної ради Сергій Лановик.

Він зазначив, що одним із найважливіших питань, яке хвилює аграріїв та всіх жителів Вінницької області є чи стануть українці наймитами на власній землі, чи продовжать і далі в Україні рости земельні латифундії?

У зверненні було запропоновано: розпочати широке, публічне, суспільне обговорення покрокового запровадження прозорого та цивілізованого обігу земель ; ініціювати проведення всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам прямо, або опосередковано набувати у власність українські землі сільськогосподарського призначення.

Цей документ підтримали 63 депутати, а заступники голови обласної Ради Ігор Хміль та Михайло Кременюк поспілкувалися з активістами-аграріями та пообіцяли, що наступного тижня буде організовано велику розширену зустріч аграріїв Вінниччини з керівництвом області.

Ще одна яскрава подія — три нові депутатські обличчя цього сезону, котрі займуть місце у сесійній залі замість обраних до Верховної Ради України Лариси Білозір, Геннадія Вацака та Олега Мейдича депутатські посвідчення і картки для голосування отримали Ігор Вернигор, Маріанна Мазуренко та Володимир Кістіон. Щоправда, останній до Вінниці не приїхав, бо був на засіданні Кабміну. А до своїх обов’язків приступив новопризначений голова облдержадміністрації Владислав Скальський, котрий у своїй промові до депутатів визначив основні пріоритети у подальшій спільній роботі. Запитань до нового голови ОДА назбиралося стільки, що у відведені для цього 10 хвилин депутати не вклалися.

Не обійшлося на сесії і без скандалу. Знову в епіцентрі подій — КП “Вінницяоблводоканал”. Цього разу – з приводу нещодавніх суперечок з АТ Вінницяобленерго за борг у 67 мільйонів гривень. Після гарячих дебатів у міській раді Водоканалу дали відстрочку до 30 вересня. З умовою, що керівництво знайде гроші на виплату боргів. От директор Водоканалу Олександр Чернятинський і прийшов до депутатів просити гроші. І почув на свою адресу чимало нарікань, про які ми вже не раз розповідали. Одне з найголовніших — нестерпна якість води… Депутати -свободівці вже вкотре наполягали на звільненні Олександра Чернятинського з посади.

Та це ще не всі хіти сезону. Вже з наступної сесії в залі запрацюють сенсорні кнопки для голосування, а паперові матеріали замінятимуть планшети. Їх вже навіть встановили на кожному робочому місці депутата.

Заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк розповів, що відтепер депутати будуть голосувати двома пальцями: однією рукою натискати кнопку для авторизації і утримуємо сенсорну кнопку у лівому нижньому куті стола (зліва від планшета), а іншою – з трьох кнопок на вибір – «за», «проти» або «утримався». Тримати їх необхідно протягом десяти секунд, доки триває відлік часу. Усі проєкти рішень та зміни до них будуть відображатися на центральному табло та індивідуальних планшетах. Такий спосіб має убезпечити від хронічного кнопкодавства.

І вже традиційно, попрацювавши аж до 13.30 без перерви депутати обласної ради встигли добряче втомитися, розглянувши лише третину запланованих у порядку денному питань. З майже 70 зареєстрованих депутатів у залі залишилося тільки 27. І ті згодом пішли геть. Голові обласної ради не залишилося нічого іншого, як закрити сесію.

Новопризначений голова облдержадміністрації Владислав Скальський виступив перед депутатами

Nai-post ni Щотижнева газета «33-й канал» noong Huwebes, Setyembre 26, 2019

Слово від культури Жанни Дмитренко

Щотижнева газета «33-й канал» 发布于 2019年9月26日周四

Слово про землю

Щотижнева газета «33-й канал» 发布于 2019年9月26日周四