На російських ЗМІ лежить «пряма відповідальність» за війну Росії проти України

Голови низки журналістських спілок Європейського союзу оприлюднили звернення до російських медіа, в якому закликали не підтримувати нову агресію Кремля проти України . Текст звернення російською та англійською оприлюднила спілка журналістів Литви 22 березня.

«На вас – працівниках російських ЗМІ, лежить безпосередня й пряма відповідальність за розв’язану путінським режимом чергову війну. Ви довгі роки ігнорували важливий постулат журналістики – перевірку інформації. Ви транслювали брехню з Кремля і на додачу розганяли її градус», – заявили європейські медійники.

Вони вказали на дезінформацію в російських медіа під час агресії Росії проти Грузії в 2008 році та анексії Криму в 2014-му. Тепер, за їхнім формулюванням, російська аудиторія «чує про нацистів, які існують лише в маніакальній свідомості однієї кволої боягузливої людинки, яка зачинилася в глибокому бункері навіть від власних спільників».

На думку голів європейських медіа-спілок, попри ймовірні репресії з боку російської влади, у журналістів є можливість відмовитися транслювати пропаганду.

Вони також закликали російські медіа почати говорити про реальне становище в Росії та причини західних санкцій:

«Будь ласка, не витрачайте час на марні ток-шоу і розлогі сюжети а-ля «як би нам уникнути санкцій». Говоріть прямо – через що ці санкції були запроваджені. Не вистачає мужності – знову ж, відійдіть убік: візьміть лікарняні, підіть у відпустку, візьміть відпустку без утримання. За пару тинів люди, які залишилися без інформаційного дурману – наодинці з порожніми полицями – самі зроблять потрібні висновки».

Автори звернення застерігають від відповідальності за поширення кремлівської дезінформації, посилаючись на розслідування, яке вже ведеться кримінальним судом у Гаазі за позовом України.

«Полонені російські солдати вже дають свідчення, що були обдурені своїми командирами, а також російським телебаченням і радіо – і це стане достатньою підставою для відкриття кримінальних справ щодо тих, хто був помічений в ефірі та в друку з викладенням брехливих повідомлень від розпалювачів війни», – стверджують європейські журналісти.

Вони повідомили, що такий моніторинг починається з опівночі дня, наступного після оприлюднення цього звернення, та пообіцяли поширення імен тих, хто продовжить «заливати Росію потоками фейків».

«Маргарита Симоньян, наприклад, скоро буде оголошена в міжнародний розшук. Вона – перша, але геть не остання. Людство сповна відплатить тим, хто забув уроки Другої світової війни», – застерігають підписанти.

Вони вказують на приклад Ганса Фріче – нацистського пропагандиста, який керував радіо Третього рейху, за що був засуджений до ув’язнення і помер у тюрмі.

«Ваші начальники, віддаючи накази публікувати брехню, не роблять цього у письмовій формі. І коли настане час розплати – вони заявлять, аби пом’якшити власну долю, що ви все це робили з власної волі. Вас зрадять. Як зраджують російські генерали своїх солдат і офіцерів, кидаючи їх напіводягненими та напівголодними напризволяще», – йдеться у зверненні.

Текст підписали:

  • голова Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець
  • президентка Спілки журналістів Естонії Хелле Тійкмаа
  • голова Національної ради каналів суспільного доступу, Німеччина, доктор Вольфганг Рессманн
  • член правління Спілка журналістів Латвії Імантс Лієпіньш
  • голова правління Латвійської асоціації журналісті Ілля Козіньш
  • голова Спілки журналістів Литви Данюс Радзявічюс
  • голова Польської асоціації журналістів Кшиштоф Сковронський
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin