Правила ощадливого використання електроенергії. Поради вінничанам Про це повідомляє ВМР

З кожним днем кількість електричних приладів у помешканнях вінничан лише збільшується. Для того, аби більш детально розібратись у заходах з ощадливого використання електроенергії, слід знати, скільки споживають електроприлади, які є у більшості помешкань:

  • Кондиціонер – 2,2-3,37 кВт*год.
  • Електрочайник – 2,2-2,4 кВт*год.
  • Пилосос – 2 кВт*год.
  • Бойлер – 1,5-2,5 кВт*год.
  • Масляний та повітряний обігрівачі – 1,5-2 кВт*год.
  • Праска – 1-2,4 кВт*год.
  • Пральна машина – 0,8-1,14 кВт*год.
  • Холодильник двокамерний – 0,77-0,90 кВт*год.
  • Мікрохвильова піч – 0,7-1,5 кВт*год.
  • Холодильник однокамерний – 0,10-0,40 кВт*год.
  • Телевізор – 0,08-0,14 кВт*год.
  • Електролампа на 100 Вт – 0,1 кВт*год.
  • Комп’ютер – 0,065-0,45 кВт*год.

Існує декілька простих порад, дотримання яких дозволить використовувати електроенергію більш ефективно і, відповідно, заощаджувати кошти:

1. Використання енергоефективної побутової техніки;

Побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G. Найбільш енергоощадним є клас «А ++». Класи «А +», «А», «В», «С», «D», «G» – менш енергоощадні. Відповідно придбання побутової техніки класу «А» або «А+» зменшиться споживання електроенергії на 30-50%, навіть у порівнянні з приладами класу «В».

2. Економія на освітленні;

Встановивши у своєму помешканні енергозберігаючі лампи, ви зменшите споживання електричної енергії. Енергоощадні лампи служать у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання і при цьому споживають в 10 разів менше електроенергії. Для загального освітлення можна використовувати нейтральні білі лампи з колірною температурою 3000-4000К. Для місцевого освітлення слід підбирати лампи виходячи з функціональності: якщо це атмосферне освітлення, то для створення затишку використовують лампи теплого світла (2500-3000К). Для освітлення робочої зони кухні рекомендується використовувати лампи нейтрального білого світла (3500-4500К). Такі лампи більш яскраві і мінімально спотворюють кольори. В обідній зоні краще розміщувати світильники з лампами теплого світла (до 3000К). Це зробить приміщення більш затишним. У ванній кімнаті також рекомендується використовувати освітлення двох видів: для підсвічування дзеркал – 3000-4500К, а загальне освітлення – до 3000К. Встановивши світлорегулятори і датчики, які автоматично вмикають та вимикають освітлення при появі людини, зменшиться споживання електричної енергії.

3. Правильно експлуатуйте холодильник;

Не варто встановлювати холодильник біля газової плити, опалювальних приладів та в місцях, де є пряме сонячне проміння. Також не варто ставити в холодильник гарячу їжу. Окрім цього, важливим є дотримання оптимального температурного режиму в приміщенні – 18-20 градусів (в приміщенні, де температура досягає 30 градусів тепла, холодильник споживає удвічі більше електроенергії).

4. Використання пральних і посудомийних машини в режимі повного завантаження;

При неповному завантаженні пральної чи посудомийної машини перевитрати електроенергії становитимуть 10-15 %.

5. Правильне експлуатуйте електроплиту;

Варто використовувати посуд з рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку електроплити (при таких заходах можна заощадити 5-10 % електроенергії). Окрім того потрібно врахувати, що конфорка електроплити після вимкнення певний час продовжує виділяти тепло.

6. Вимикайте електроприлади, якими не користуєтесь;

Варто вимикати світло, коли виходите з приміщення та не залишати електроприлади «в режимі сну». До прикладу, телевізори в режимі очікування споживають близько 9 кВт/год на місяць, музичні центри – в середньому 8 кВт/год, DVD-плеєри – 4 кВт/год, а комп’ютери – 3,6 кВт/год. Сумарне енергоспоживання побутових електроприладів в режимі очікування («режим сну») може досягати 350-400 кВт/год на рік.

7. Правильно експлуатуйте кондиціонер;

Кондиціонер варто вмикати лише при закритих вікнах і дверях.

8. Правильно експлуатуйте електрочайник;

Варто кип’ятити стільки води, скільки необхідно на даний момент. Не менш важливо своєчасно видаляти накип. Чайник з накипом у 30 разів гірше проводить тепло.

9. Вимикайте електричний бойлер;

Якщо впродовж тривалого часу бойлером ніхто не користується, його слід вимкнути, оскільки в режимі очікування він споживає електроенергію, автоматично вмикаючись для підігріву води. Варто правильно розрахувати, скільки гарячої води вам необхідно для власних потреб і, залежно від цього, вибирати об’єм та потужність електричного бойлера.

10. Правильно обладнуйте помешкання освітлювальними приладами;

Варто використовувати в «робочих зонах» помешкання точкові світильники, замість підвісних та настінних, оскільки воно набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення одночасно з центрального світильника.

«Розумне і дбайливе користування електроенергією дозволить без додаткових витрат отримувати у 2-3 рази більше користі від власних електроприладів, – каже директор департаменту міського господарства Віталій Місецький. – Також дотримання цих заходів дозволяє знизити невиправдані витрати та водночас зменшити оплату за спожиту електроенергію».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin