З листопада на Вінниччині заборона на вилов риби

На Вінниччині, з 1 листопада розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах, яка триватиме до початку весняно-літньої заборони на період нересту 2023 року.

Про це повідомляє Вінницький рибоохоронний патруль.

Дозволяється риболовля у заборонений період на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. Також любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блесніння з гачком, не більше № 10, мормишкою, наживною і живцевою снастями.

Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’ять на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

З переліком зимувальних ям у водоймах Вінницької області можна ознайомитись на офіційному сайті Вінницького рибоохороного патруля. До переліку зимувальних ям додано в цьому році ще дві нові локації: став «Поділля» у Вінниці та акваторія від греблі по проспекту Юності вверх по течії на відстані 300 метрів, акваторія від нижньої греблі в районі вулиці Вишенька вверх по течії на відстані 200 метрів.

У зв’язку з військовою агресією та введенням воєнного стану на усій території України усі географічні координати зимувальних ям не оприлюднюються.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 34 до 850 грн.

Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину (за новими таксами). Наприклад, за судака звичайного доведеться сплатити 3 587 грн, сома — 5 117 грн, щуку — 3 468 грн, сазана (коропа) — 3 706 грн, білого амура — 3 553 грн, товстолобика — 3 638 грн, ляща — 1 649 грн, лина — 1 598 грн, плітки — 1 564 грн, краснопірки — 1 564 грн, плоскирки — 1 564 грн, карася сріблястого – 1 581 грн тощо.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним промислом). Дана стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Вінницький рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства.

Мінімальні розміри (в см) риб і безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями: Берш – 28 см, білий амур – 40 см, білизна – 30 см, вугор – 50 см, в’язь – 28 см, головень – 24 см, короп – 25 см, лин – 20 см, лящ – 32 см, плітка- 18 см, сазан – 35 см, синець – 22 см, сом 70 см, судак – 42 см, тараня 18 см, товсто лов – 40 см, чехоня – 24 см, щука – 35 см, рак – 10 см.

Вінницький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок дотримуватись заборони на вилов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про осінньо-зимову заборону можна за телефонами «гарячої лінії» відомства: (068) 018-37-52 або (073) 004-86-06.

Довідково: З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники, знижується частота серцевих скорочень. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin