Як у Вінниці працює проєкт “Спільно. Соціальні послуги”

Меморандум про співпрацю між Вінницькою міською радою та Міжнародною благодійною організацією “БФ “СОС Дитячі містечка” Україна, яка імплементує проєкт у чотирьох громадах Вінницької області, – був підписаний 12 жовтня. Проєкт розрахований до 28 лютого 2024 року. Раніше він функціонував у Луганській області. Втім через повномасштабне вторгнення проєкт репрограмували у Вінницькій області.

“Дуже добре, що місцева влада відгукнулася, відповідні служби доклали багато зусиль і зараз ми можемо працювати далі”, – говорить координаторка проєкту “Спільно. Соціальні послуги” Наталія Литвинова.

Проєкт “Спільно. Соціальні послуги для сімей в громаді” має кілька напрямів роботи.

Один із них – підтримка дітей і їх батьків через дружні простори. Соціальні послуги можна отримати на точці #Спільно, яка розташована у Вінниці за адресою: проспект Космонавтів, 30 (“Прозорий офіс”), каб. 305. Там для вінничан та внутрішньо переміщених осіб безкоштовно надають психологічну та соціальну допомоги.

Ще один із напрямів роботи – це підтримка і розвиток батьківських компетенцій, підвищення батьківського потенціалу.

“В нас фахівці пройшли тренінг з підготовки тренерів “Батьківство в радість”. Це для сімей, з дітьми, які знаходяться в складних життєвих обставинах. Ми підтримуємо батьків для того, щоб вони ставали більш ресурсними і таким чином були безпечними для своїх дітей”, – говорить директорка міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Робота може бути ефективною, якщо будуть ефективними фахівці, вважає координаторка проєкту #Спільно. Зокрема тому, у грудні запланували тренінг з кейс-менеджменту.

“У нас заплановані різні супервізійні групи, індивідуальні групи, як для надавачів соціальних послуг, так і для членів міжвідомчої взаємодії (тобто команди)”, – пояснює Наталія Литвинова.

Останній напрям, в якому працює команда проєкту #Спільно – це посилення і розвиток потенціалу громади надавати соціальні послуги.
Вінниця уже має статус громади, дружньої до дитини. Його вдалося отримати, зробивши все для дітей і для того, щоб у місті вони почували себе комфортно та безпечно, говорить заступниця міського голови Галина Якубович.

“Все, що стосується співпраці, – можу запевнити, що вона буде повною, оперативною і всебічною, для того, щоб проєкт рухався і щоб позитивні результати, які у нас завжди є у співпраці з ЮНІСЕФ, і в цьому проєкті також були”, – додає Галина Якубович.

Співпраця міста з ЮНІСЕФ є довготривалою. Вінниця одна з перших, завдяки цьому фонду і при сприянні АМУ отримала продуктові набори для підтримки громади, нагадує директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

“Тільки на розвиток громади та її жителів спрямовані всі наші соціальні послуги. Особливу увагу приділяємо сім’ям із дітьми. Адже саме їм розвивати Україну після нашої перемоги”, – зауважує Валентина Войткова.

Проєкт #СпільноСоціальніПослуги впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО “Соціальна Синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація “Всеукраїнська організація “Клас””.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin