Вінничани можуть отримати більше лікарських препаратів за програмою «Доступні ліки»

Оновлений Реєстр складається з трьох переліків:

1. Лікарських засобів, що застосовуються при:

  • Серцево-судинних та цереброваскулярних захворюваннях;
  • Цукровому діабеті;
  • Нецукровому діабеті;
  • Хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
  • Розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • Хворобі Паркінсона.

До нього включено 381 лікарський засіб, з яких 92 повністю відшкодовуються;

2. Препаратів інсуліну – 72 лікарських засобів, з яких 45 повністю відшкодовуються;

3. Комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, – 9 лікарських засобів, з яких 6 відшкодовуються повністю.

Для лікування хронічного обструктивного захворювання легень в програму реімбурсації увійдуть такі лікарські засоби: Будесонід + Формотерол (Formoterol + Вudesonide) порошок для інгаляцій, інгаляції (порошок, аерозоль), Сальметерол + Флютиказон порошок для інгаляцій.

Щоб отримати електронний рецепт на препарати для лікування ХОЗЛ пацієнту необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Під час воєнного стану українці можуть звернутися до будь-якого лікаря ПМД навіть без декларації.

Для пацієнтів з хворобою Паркінсона у програму відшкодування увійшли такі лікарські засоби: Біпериден таблетки, Леводопа + Карбідопа (таблетки, у тому числі пролонгованої дії).

Порядок отримання ліків при хворобі Паркінсона буде визначений після ухвалення відповідних нормативно-правових актів. Станом на сьогодні відсутня технічна можливість для створення електронного рецепту. Сімейний лікар виписує паперовий рецепт відповідно до плану лікування, створеного лікарем-неврологом.

«Попри війну програма «Доступні ліки» продовжила розширюватись. Адже під час війни люди з хронічними хворобами ще більш вразливі, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш. – Цього року у програму реімбурсації увійшли нові препарати. Зокрема, для людей з хронічним обструктивним захворюванням легень та хворобою Паркінсона, лікування від яких не існує. Однак їх симптоми полегшуються завдяки безперервному прийому лікарських засобів. Окрім того, ця програма дозволить зняти фінансовий тягар з пацієнтів, адже вартість ліків аптекам відшкодовуватиме Національна служба здоров’я України».

Варто зазначити, що завдяки програмі «Доступні ліки» вінничани зможуть отримувати ліки безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з НСЗУ. Вартість лікарських засобів аптекам напряму відшкодує Національна служба здоров’я України.

Знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin