Вінничанин, який змайстрував на річці міні-версію гідроелектростанції, отримав подяку та грошову премію від міського голови

Щоб забезпечитися безперебійним джерелом електроенергії під час блекаутів вінничанин Іван Верещак змайстрував на річці Вінничка міні-версію гідроелектростанції. За свій творчий доробок вчора, 23 січня, отримав подяку від Вінницької міської ради та грошову премію.

“Вирішили відзначити Івана Верещака за його небайдужість і наполегливість. З такими людьми Україну ніколи не здолати. Вінничани неймовірні – і ми маємо тисячі прикладів, щоб пишатися громадою. Разом – до Перемоги!”, – сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний розповідає, що ці кошти знадобляться винахіднику для вдосконалення конструкції.

“Дуже вдячний нашому вінницькому Кулібіну за створення відновлювального джерела енергії та бажаю натхнення на вдосконалення цієї конструкції! Вінницька міська рада підтримує такі проєкти, оскільки питання збереження екології зараз на часі. Нагадаю, взимку минулого року, Вінниця стала першою в Україні, де підписали Європейський Зелений курс, який відповідає цілям Стратегії 3.0. Важливо, що конструкція створена з підручних матеріалів, більшість з яких мають повторне використання. Іван Григорович обрав ділянку прибережно-захисної смуги, де разом з дітьми провів генеральне прибирання від пляшок, пакетів та іншого сміття. Власним прикладом він показує, що потрібно дбайливо ставитися до нашого довкілля. Бо, на жаль, крім нас ніхто планету не врятує”, — каже Андрій Очеретний.

А винахідник, Іван Верещак, розповідає, що свою гідроелектростанцію конструював півроку. Зараз, коли російські ракети нищать енергетичну інфраструктуру України, ця міні-ГЕС стала в нагоді. Місцеві мешканці мають можливість підзарядити свої телефони та ліхтарики тощо завдяки електроенергії, яка видобувається на водоймі і подається через акумулятор.

“Мені трохи незручно від такої кількості уваги. Я робив це, бо дуже люблю механіку та електрику, а тут вдалося з води через механіку зробити електрику. Тішуся з цього. Подяка від міської ради це відзнака моєї роботи, хоча я створював її не заради цього. Вдячний, що мене помітили. Буду намагатися довершувати свою іграшку. Мені багато допомагали дітки – ми разом виносили на смітник пляшки та інше сміття, коли прибирали територію”, — говорить Іван Верещак.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin