“Не міг вчинити по-іншому”: Інспектор Муніципальної варти врятував життя чоловіка, який потрапив у ДТП

В ніч на 5 лютого у Вінниці в районі вулиці Київської сталася дорожньо-транспортна пригода. Інспектор КП “Муніципальна варта” пан Богдан дістав з авто 60-річного водія, який в”їхав в металеву конструкцію, та надав йому домедичну допомогу: зупинив кровотечу в місці глибокого порізу на нозі та паралельно викликав поліцію на місце аварії.

Богдан розповідає, що того дня чергував у пункті незламності. Разом з ним був працівник ДСНС. Після опівночі, власне, й сталася автопригода.

“Це була комендантська година. Ми сиділи з працівником ДСНС у пункті незламності, розпалили буржуйку. Я почув гул машини, а потім різкий глухий звук і відразу зрозумів, що це аварія. Ми з рятувальником вибігли на вулицю. Нічого не було видно. Поруч якраз проїжджала машина, її водій сказав, що “Волга” стоїть на газоні і запропонував поїхати й подивитися, що трапилося. Я залишив працівника ДСНС на чергуванні в наметі, бо пункт незламності не можна залишати без нагляду. Коли ми під”їхали ближче, побачив понівечену “Волгу”, — згадує інспектор “Муніципальної варти”. — В машині сидів чоловік і намагався відкрити дверцята, але їх “зажало”. Я вперся ногою у корпус машини і таким чином вдалося відкрити автомобіль. Разом з постраждалим ми відійшли подалі від авто, бо була ймовірність, що може статися коротке замикання. Тоді ж побачив, що в нього кровоточить нога. Не фонтаном, але кров пульсувала з рани. Водій присів і почав втрачати свідомість. Я встиг запитати, чи є в нього джуг, він відповів, що є”.

На задньому сидінні авто Богдан знайшов турнікет.

“Я запам”ятав точний час – 00.14, якраз тоді накладав потерпілому на ногу джгут. Його накладають до тих пір, поки кровотеча не зупиняється, взимку на кінцівці його можна тримати максимум протягом години, бо потім починається відмирання шкіри і людина може втратити кінцівку, — розповідає Богдан. — Розкрив повністю турнікет, плечем підтримував телефон, щоб викликати працівників Нацполіції, а паралельно надавав допомогу чоловіку. Я ще не встиг договорити зі службою 102, як почув, що до нас летить поліція. Вони дуже оперативно відреагували та вже на місці викликали “швидку”.

Потерпілого чоловіка медики доставили в лікарню. Сам Богдан розповідає, що має військову підготовка та досвід роботи у зоні бойових дій. Тому швидко реагує на кризові ситуації та знає, як надавати першу медичну допомогу. Богдан служив у зоні АТО/ООС, а також був призваний до лав Збройних Сил України на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Його комісували та виключили з військового обліку. Він почав працювати в КП “Муніципальній варті” з липня 2022 року.

“Це не героїзм, я просто не міг вчинити інакше. Це жива людина і їй потрібна допомога. Я вважаю, що в будь-якій ситуації потрібно зберігати людяність: на полі бою, на чергуванні в наметі, будь-де”, — сказав інспектор.

Начальник КП “Муніципальна варта” Віталій Чигур наголосив на тому, що основне завдання його підрозділу — слідкувати за порядком та безпекою в місті.

“Цьому водієві дуже пощастило, що поруч опинився наш працівник, який зумів оперативно відреагувати на ситуацію, надати відповідну першу допомогу та викликати спецслужби”, — сказав Віталій Чигур.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin