Мурованокуриловецький район — один з небагатьох на Вінниччині, де не було виявлено жодного підтвердженого випадку коронавірусу.

Втім, тривога та іноді навіть страх невпинно ширилися серед людей. Минулими вихідними райцентр сколихнула чутка про те, що місцевий хлібозавод закрили на карантин, бо у родині директорки виявили коронавірус. Додала паніки і та обставина, що директорка – ще й власниця цілої мережі продуктових магазинів у районі, отже, коло контактних осіб дуже широке. А те, що в районній лікарні через це виник скандал, пояснювали одним – сім’я боїться за власний бізнес…

Підозру на коронавірус лікарі встановили у шестимісячного онука директорки хлібозаводу. До лікарів звернулася її донька, бо у малого підвищилася температура, він був нервовий. Підозру викликав і стан родича, котрий повернувся з-за кордону. У лі­карні усій родині зробили тести, і вони виявилися слабопозитивними. Маму з хлопчиком миттю вирішили відправити до Вінниці.

«Нашу шестимісячну дитину відправили на Вінницю з непідтвердженим діагнозом, не давши її погодувати і пригрозивши мамі, що якщо вона не вийде і не сяде в «швидку», то її виведуть з поліцією, – обурювалася бабуся. – Наші лікарі, як завжди, перестрахувалися і зняли з себе відповідальність! А я переконана, що у малого лізуть зубки і болять вушка. Дитина не їла з самого ранку, бо їх запхали до «швидкої» і, як злочинців повезли до Вінниці. В будь- якій ситуації треба залишатися людьми! Сім‘я вже здала швидкі тести, і вони негативні, тому всім раджу не розпускати домисли, а зберігати спокій і молитися за те, щоб у наших сім‘ях все було гаразд!»

Голова райдержадміністрації Ярослав Петренко пояснив, що відбувалося у райцентрі.

«Офіційно підтверджених випадків немає. 5 осіб отримали слабкопозитивні експрес-тести. Але чутки у нас поширюються дуже швидко. Особисто в мене викликає сумнів якість експрес-тестів. У її внука експрес-тест дав позитивний результат. У неї — негативний. Вони продають в районі соціальний хліб, бабуся до виробництва не має відношення, вона директор. Однак там є ряд запитань. Тому в суботу ми не дозволили продавати хліб на базарі і попросили поки не пекти хліб, до з’ясування обставин. Це було зроблено для зняття соціальної напруги. А медики діяли згідно з протоколом. Дитину потрібно якнайшвидше доставляти до Вінниці, бо з голоду вона за годину не помре, а від запалення – може статися непоправне. Дитину оглядала начмед, вона ж завідуюча дитячим відділенням. Нині перебуває у лікарні на обсервації. До речі, маємо всі захисні елементи, закупили для лікарні багаторазові костюми, які можна дезінфікувати. Особисто я два купив за власні гроші. Медики могли одягнутися й оглянути дитину. Але спочатку мали б опитати і провести експрес-тести.

У понеділок вранці прийшло повідомлення, що тести на коронавірус цієї родини негативні. Тому ніхто не припинятиме роботу магазинів та підприємства.