Барський МХАТ разом із Барською міською радою виграв у конкурсі від Українського культурного фонду.

Вінничани брали участь у програмі «Інклюзивне мистецтво» з проєктом «Театр Рівності». Програма «Інклюзивне мистецтво» спрямована на розвиток потенціалу митців з інвалідністю та активне залучення людей з інвалідністю до культурно-мистецького життя.

З моменту подачі заявки до УКФ, а саме з січня 2020 року, конкурсанти пройшли декілька етапів, зокрема оцінку експертних рад, до якої входять діячі різних сфер культури. Наразі вже відомі результати – Барський МХАТ отримав 465 балів з 500 можливих і показав найкращий результат серед 156 заявок у своїй категорії.

Загальний бюджет, який виділили на реалізацію проєкту «Театр Рівності» — 500 тисяч гривень.

Сцени з вистави

Заступник директора Барського МХАТу Роман Григор’єв розповідає, що у цьому проєкті вони збираються залучити людей, котрі мають проблеми із зором. Новизна проєкту полягає у використанні технології квадрозвуку. Вона дозволить глядачеві навіть у темряві відчувати об’ємність та рух звуку у просторі. Презентувати виставу збираються у містах, де є потужні підприємства УТОСу: Бар, Вінниця, Кам’янець-Подільський, Львів. Також, за словами Романа, за створеною літературно-музичною картиною планується вихід книги з елементами друку шрифта Брайля.

Шрифт Брайля — це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору. В основі шрифту лежить поєднання шести крапок.

«Проєкт «Театр Рівності» має на меті включити до культурного процесу людей з вадами зору через засоби театрального мистецтва та підвищити у суспільстві рівень толерантності до людей з інвалідністю. Для цього ми хочемо створити літературно-музичну композицію за творами поетеси Світлани Травневої, де на сцені гратимуть люди з вадами зору. В залі глядачі переглядатимуть виставу з закритими очима. За віршами Світлани Травневої напишемо літературно-мистецьку композицію, яку зіграють на сцені актори-аматори з вадами зору. Сама Світлана Травнева буде літературним редактором і допомагатиме нам у цьому. Для остаточної перемоги проєкту потрібен ще один крок – результати переговорів з Фондом. Зараз ми в процесі», — розповідає пан Роман.

Нагадуємо, що в минулому році Барський МХАТ отримав 377 тисяч від УКФ на постановку вистави «Сто тисяч». З цією виставою актори здійснили всеукраїнський гастрольний тур. У цій театральній постановці були задіяні учасники АТО, волонтери та члени їхніх родин.

Софія Копач