Ще влітку минулого року громада Тростянця повстала через роботу місцевого спиртзаводу. У всьому винна барда — відходи від виробництва біоетанолу. Якийсь час її зливали на фільтраційні поля, і, вкупі з рештою відходів, що збирались тут роками, утворилась екологічна бомба.

Люди протестували, доби вались справедливості в суді, і останні кілька місяців робота заводу була призупинена. Проте зараз ситуація знову загострилась. Через нестачу спирту на рівні держави намагаються робити кроки для відновлення виробництва на тих підприємствах, які здатні забезпечити ринок сировиною для антисептиків. На підставі цього ДП «Тростянецький спиртзавод» хоче тимчасово відновити виробництво, не виконавши жодних умов для покращення екологічного стану у селищі та безпеки виробництва. Люди обурені й попри карантин готові пікетувати ДБР та інші держустанови.

– Ми вже не раз казали керівництву заводу, аби вивезли ту колону до себе в рідну Івано-Франківську область й там качали спирт. А барду щоб виливали просто на вулиці, де виросли. Бо терпець вривався! В лютому за дорученням прем’єр-міністра на спиртзаводі екологічною інспекцією була проведена позачергова перевірка. Приписів щодо порушень було винесено на 37 аркушів. Із того всього практично нічого не було усунуто. Лише була вивезена барда, хоча ми її називаємо хімічною речовиною. В середині березня на Тростянецькому спиртзаводі проводились обшуки. Це було пов’язано із тим, що у Київській області на одному з підприємств були виявлені при обшуку сертифікати на спирт від Тростянецького заводу. Приїхав полковник Державної фіскальної служби з ухвалою суду, але його не допускали. Тож сам обшук, можна сказати, провели поверхнево. Було знайдено дуже багато цікавих документів, — каже громадський активіст Іван Романюк. — Ми всі добре пам’ятаємо, як кілька місяців тому тростянецьку громаду сколихнув ролик щодо будівництва випарної системи. Нам всім втирали, що за два місяці на законних правах будівництво завершиться і «випарка» буде введена в експлуатацію. Але де вона? Насправді будівництво іде повним ходом, але то далеко не випарна станція. І тут виникає питання, хто і що будує?

На ще одну колону то схоже, але з випарною немає жодної схожості. Будує держпідприємство, яке на сьогоднішній день у стані банкрутства, чи приватний підприємець пан Марчук, який є орендарем 0,68 га землі, і з якого дива ДП спиртзавод будує на орендованій території? Тиждень тому на адресу голови ОТГ надійшов лист з департаменту АПК Вінницької ОДА. До облдержадміністрації звернувся представник ДК «Укрспирт», який на зборах громади заявив, що «з порушеннями завод працювати не буде», та директор спиртзаводу для того, щоб «дали добро» запуститися на три місяці у зв’язку з нехваткою спирту для виготовлення антисептиків. Як можна бути такими цинічними і навіть у такій критичній ситуації думати про збагачення власної кишені? Чому не подумали над тим, щоб перестати труїти селище та людей?! Ми не дозволимо цього!

Крім того, від імені людей громадські активісти звернулись до Президента, голови Вінницької ОДА, СБУ та ДБР, аби їхні вимоги почули. Кажуть – смороду від барди тут більше бояться, ніж коронавірусу.

Керівництво спиртзаводу поки що ніяк не прокоментувало ситуацію, тому готові вислухати їх.

Вікторія Снігур