– Хворі на коронавірус для нас уже реальність. У кожному центрі сімейної медицини, як і у нас, створені спеціальні бригади для виїзду до таких хворих. У нас таких три і одна резервна.

Це на випадок того, якщо захворіє хтось. Так сталось два дні тому, коли наша лікар оглядала хворого пацієнта. Що важливо – вона, як і члени бригади, була повністю одягнена в захисний костюм. Але десь якась мікрокрапля зробила свою справу.

Тепер ця молода лікар лікується вдома, як і 17 інших наших пацієнтів, у яких легка форма захворювання.

– Як ви виявляєте хворих?

– Все на початку проходить через нашу первинку. Наголошую для всіх, всі хворі тепер мають бути вдома і не йти нікуди. Вони телефонують до свого сімейного лікаря чи на загальну службу. Лікар їх консультує. Коли симптоми нагадують коронавірус – до хворого виїжджає спеціальна бригада із наших лікарів. Вони вже вживу оглядають хворого. Якщо підозра не зникає – викликають епідеміологічну бригаду. І вони вже там на місці беруть зразки у хворого. Якщо аналіз підтвердився, беруть ще зразки у рідних та контактуючих осіб.

Якщо хворий не відчуває великої температури і інших ускладнень – ми залишаємо його на лікуванні вдома. Там він має самоізолюватись. Як правило, діти чи рідні виїжджають до родичів чи на дачу. Так лікується 14 днів.

На цей день ми беремо за такою ж процедурою повторний тест. Далі ще один на 16-й. Якщо вони негативні – вважається, що людина одужала. Можу обрадувати земляків. У нас лише в декількох пацієнтів виявили ускладнення і вже є випадки одужання, в тому числі і серед колег-лікарів.

Загалом у Вінниці на стаціонарному лікуванні в МКЛ №1 перебуває 21 особа з COVID-19: в інфекційному відділенні МКЛ №1 перебуває: 20 пацієнтів (в т.ч. 2 з районів), у відділенні реанімації та інтенсивної терапії — 1 пацієнт з району.

Стан однієї 63-річної па­цієнтки із Гайсина — важкий. В обласній дитячій інфекційній клінічній лікарні лікується від коронавірусу трирічна дитина з мамою. Почуваються добре. Температура нормальна.

Амбулаторно лікуються вдома 42 жителі Вінниці, у яких виявлено коронавірус. Вони мають незначні або зовсім відсутні прояви хвороби.

Загалом по області від COVID-19 уже одужало більше 10 пацієнтів!