Історія вінницької волонтерки з Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Ірини Лозової

Вона знає яким має бути якісний турнікет, що таке хімічна грілка, діставала у великих кількостях антидот від хімічного отруєння та ще багато чого іншого. Про волонтерку Ірину Лозову з Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу можна розповідати багато: активістка, громадська діячка, лікарка-інтерн….

У свої 24 роки дівчина є заступницею керівника молодіжного крила обласного осередку Української стратегії Гройсмана.

Ще у 2014 році Ірина Лозова, ще будучи ученицею 11 класу, організувала благодійний флешмоб на підтримку воїна АТО.

«Він тоді отримав поранення, тому я у своєму рідному Шаргороді, організувала флешмоб, аби зібрати кошти йому на лікування, – розповідає Ірина. – Але нам вдалося зібрати більше, тож частину коштів ми також передали у місцевий госпіталь».

З початком повномасштабного вторгнення Ірина Лозова активно приймає участь в роботі Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, ставши однією з його координаторів. Дівчина опікується медичним напрямом допомоги.

«Найцінніше, коли ти передаєш аптечку, а вона потім рятує чиєсь життя»

«Ми почали працювати з третього дня повномасштабного вторгнення: 26 лютого зібралась команда та було вирішено, що потрібно організовувати збір найнеобхідніших речей, – розповідає волонтерка. – Особисто я стала відповідати за медичний напрям. В перші дні було особливо багато роботи, ми ледь встигали дістатися додому до початку комендантської години. Ніколи не забуду, як спочатку люди приносили все, що мали: саморобні джгути, самостійно зібрані аптечки, це було дуже щемливо і цінно, але це все також потрібно було подивитися на предмет відповідності вимогам та доцільності. Все що нам приносили та, що надходило більш організованою потрібно було розвантажити, посортувати, а потім – знову завантажити та відправити. Пріоритетним для нас було медичне забезпечення медпідрозділів військових частин ЗСУ, які тримають оборону на фронті. Передавали все: від кровоспинних до банальних протизастудних препаратів – і не лише для вінницьких бригад. Активно формували відповідно до потреби ліки для медичних підрозділів місцевої тероборони, аптечки для Нацполіції, Муніципальної варти, СБУ. Найцінніше, коли ти передаєш аптечку, а вона потім рятує чиєсь життя. Було таке, що військові приходили по медичні аптечки, а уже через кілька місяців отримували зворотній зв’язок у вигляді спеціальних медичних монет – як подяка за врятовані життя. В такі моменти ти дійсно розумієш, що знаходишся на правильному шляху і усе, що ти робиш – це не дарма».

Одного разу, як розповідає волонтерка, її навіть попросили знайти у великих кількостях один з антидотів, який використовується при хімічних отруєннях…

Загалом, через фонд пройшло близько 700 різних препаратів, перев’язувальних матеріалів та медичних приладів. Передавалось все – від антисептиків, стерильних бинтів та парацетамолу до турнікетів CAT та ізраїльських бандажів – все це відповідно до листа-потреби тих, хто цього потребував.

Відвозила буржуйки, хімічні грілки, швидку та інші необхідні речі

Крім допомоги на місці Ірина Лозова також долучається до виїздів у прифронтову зону.

«Після цього залишається багато-вражень, адже ти можеш побачити друзів, які стоять на захисті нашої країни, поговорити з ними та передати їм те, чого вони потребують, – розповідає дівчина. – За моєї участі, зокрема, передавали швидку для евакуації поранених, медикаменти, хімічні грілки, буржуйки, теплі речі, продукти харчування тощо».

Медична допомога не лише для військових, а й у прифронтові та деокуповані міста

Як розповідає Ірина Лозова, загалом, з початку повномасштабного вторгнення через, її руки пройшло близько 1600 різних медичних пакунків, які були відправлені не лише на передову військовим, а й у прифронтові зони та деокуповані населені пункти.

«Ці пакунки різного розміру – в одні могли входити кілька препаратів, інші – заважували до десяти кілограм, – розповідає дівчина. – Склад пакунків визначається в залежності від потреби, це кровоспинні препарати, перев’язочні матеріали, джгути, турнікети, препарати для крапельниць тощо. Багато таких посилок ми свого часу відправили в Бучу та Ірпінь, і теж було таке, що телефонували та дякували за врятовані життя».

Допомагають також прифронтовим та місцевим лікарням

Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб також активно допомагає лікувальним установам. Географія такої підтримки охоплює медичні заклади Чернігівської, Харківської, Херсонської, Донецької та Київської областей. Серед цього списку, крім лікарень, є також пологові будинки та мобільний госпіталь на Луганщині. Крім того, як розповідає Ірина, Гумштаб активно співпрацює із місцевими лікарнями.

За словами волонтерки, особливо цінною є колосальна підтримка жителів Вінниччини, які, особливо в перші тижні повномасштабного вторгнення, майже щодня приносили пакунки з найрізноманітнішими ліками. Допомагали також і зовнішні партнери. За цей рік медична гуманітарна допомога надійшла від 25 партнерських міжнародних та українських організацій.

«Буквально минулого тижня, від Фонду сприяння та допомоги селянам, я, як координатор Гумштабу та за підтримки Вячеслава Соколового, передала наркозно-дихальний апарат до Шаргородської лікарні, – зазначає волонтерка. – Зараз шукаємо дефібрилятори, адже є значний запит на це обладнання від місцевих лікарень».

Допомагають переселенцям, медичним працівникам, проводять різні акції

Зараз Ірина зосередила свою роботу на психологічній та просвітницькій роботі.

«Це, в тому числі, і допомога внутрішньо-переміщеним особам. Від громадської організації «Молодь 3.0» ми розробили посібник для молодої людини, яка приїздить наш регіон, – розповідає дівчина. – Цей посібник покликаний максимально спростити адаптацію на новому місці. Тут багато інформації про те, як оформити соцвиплати, влаштувати дитину в школу чи садок, як заключити декларацію з сімейним лікарем, відкрити власну справу тощо. Також в ньому зібрана інформація про юридичну та психологічну допомогу».

Довідник доступний для скачування на сторінці у фейсбук (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088956858205) або ж в Молодіжному центрі “Квадрат”, центрі “ЯМаріуполь”, Донецькому національному державному університеті.

«А від Українського офісу здоров’я ми проводимо різні психологічні тренінги для медичних працівників, – розповідає Ірина Лозова. – Також організовували різні акції, наприклад, щодо популяризації вакцинації, робили безкоштовне тестування на цукровий діабет, вірусні та інфекційні захворювання».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin