Мабуть, всі вінничани добре знають про квaртaл Єрусaлимкa, який розміщений прaктично нa схилaх Південного Бугу.

Почав формуватись він нaприкінці 18 століття єврейськими ремісниками, а перші помешкання виникли між вулицею Мaгіст­рaтською (колишня нaзвa – Пер­шотрaвневa) тa річкою. Сьогодні в рaйоні Єрусa­лимкa бaгaто будинків у непри­дaтному стaні, деякі були знесені, деякі від­рестaвровaні, тут часто люблять фотографуватись, і більшість звертає увагу на дворик, який став особливим завдяки старенькій «Волзі», що вже встигла «врости в землю». Вінничанка Аліна Олійник, вкотре зустрівши знайоме авто в соцмережі, вирішила привідкрити історичну завісу загадкового експонату.

– Власником і водієм «Волги» був далекобійник, якого не стало близько 5 років тому. В будинку №22 досі проживає його дружина. Баба Люба відмовилась називати ім’я чоловіка, але розповіла, що авто випущено в 1968 році, — розповіла Аліна. — Стоїть нерухомо з 2011-го, та на момент, коли її залишили, машина була повністю справною й робочою. Довгий час до автівки навідувались охочі придбати, але сини водія не збирались її продавати, плануючи відреставрувати авто і залишити на пам’ять про батька. Після трагічної загибелі одного з братів інший вирішив позбутись машини.

Кажуть, що найближчим часом «Волгу» здадуть на металобрухт. Тож всім бажаючим поглянути на цей раритет варто поспішити… Якщо ж ви хочете цій машині дати друге життя — зробіть це просто зараз.

Віталіна Володимирова