Департамент соціальної політики ВМР запрошує містян стати патронатними вихователями. Що для цього потрібно?

На сьогодні державна політика у сфері захисту прав дітей перебуває у стані реформування та пошуку альтернативних форм влаштування дітей. Однією із таких, зокрема є патронатні сім’ї, або ж патронатний вихователь. Департамент соціальної політики Вінницької міської ради з відповідними підрозділами, а саме Вінницьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й Службою у справах дітей запрошують стати патронатним вихователям. Які умови та яка винагорода чекає на тих, хто може створити необхідні умови для тимчасового догляду за дітьми розповіла директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова.

“Тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин є важливою місією у нашій територіальній громаді. Наразі є дві дитини, які знаходяться у тимчасовій формі прилаштування” – розповіла Валентина Войткова.

За її словами, патронат вважається тимчасовою формою прилаштування. Діти можуть перебувати в патронатній сім’ї не більше трьох місяців, однак в особливих випадках цей термін продовжується до шести.

“Перед тим як дитину направити на патронатне виховання спеціалісти соціальних служб отримують заяви від громадян, які відчувають сили та мають бажання на певний час показати свій приклад соціалізації в суспільстві. Звичайно ж перед допуском до дитини патронатні вихователі проходять навчання. Потрібно розуміти, що діти, які потрапляють у таку форму влаштування, мають різні життєві обставини та приклади виховання. Для того, щоб допомогти, необхідно знати як підійти до дитини, так би мовити, з відкритим серцем та з добрими намірами, щоб не зашкодити її емоційному стану”, – каже Валентина Войткова.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг із догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму (або найманому) помешканні. За надані послуги з догляду та виховання дитини патронатному вихователю виплачується заробітна плата.

“Така допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину і використовується для забезпечення повноцінного харчування, виховання, та розвитку дитини відповідно до її потреб”, – зазначає пані Валентина.

Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який:

  • має відповідні житлові умови;
  • має позитивний досвід виховання дітей;
  • має задовільний стан здоров’я;
  • не був засудженим або позбавленим батьківських прав;
  • готовий прийти на допомогу «чужій» дитині та підтримати її сім’ю;
  • готовий разом із добровільним помічником — дорослим членом своєї сім’ї — пройти навчання за тренінговою програмою та працювати в команді заради змін, щоб жодна дитина не зазнала страждань та виховувалася в безпечній, люблячій сім’ї.

Обов’язки патронатного вихователя:

● забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;

● створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;

● співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;

● забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;

● сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Отримати консультацію щодо патронатного вихователя можна у Вінницькому міському центрі соціальних служб за адресою:

м. Вінниця, вул. Соборна 50 кім. 101, або ж за телефоном 67-04-60.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin