У Вінниці в укриттях багатоквартирних будинків розпочинають впроваджувати систему автоматичного відкриття замків

Безперешкодний доступ до укриттів під час повітряної тривоги є надважливим безпековим питанням. Вінниця стала першим містом в Україні, де запроваджується система автоматичного відкриття укриттів. Розпочалась ця робота з навчальних закладів міста. Наразі монтаж спеціальних замків, які автоматично відкриватимуться після сигналу «Повітряна тривога», стартує і в укриттях багатоквартирних будинків.

Після повномасштабного наступу росії міська влада постійно проводить планові перевірки об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та місць для тимчасового перебування населення на час дії сигналу «Повітряна тривога». Адже не всі балансоутримувачі утримують укриття належним чином і слідкують, щоб вони були доступні для людей. Тому на початку червня міський голова Сергій Моргунов доручив розробити єдину міську систему дистанційного відчинення дверей в укриттях під час сигналу «Повітряна тривога».

За дорученням міського голови, систему розробляли фахівці КП «Вінницький інформаційний центр» спільно зі спеціалістами компанії «TIRAS». Ця вінницька технологічна RnD-компанія займається розробкою та виробництвом професійних систем безпеки понад 30 років. Цю систему раніше, в тестовому режимі, запровадили у вінницьких школах https://www.vmr.gov.ua/Contents/ContentItems/4zpg9kg2m4crcwjcxjaxe7wdcm . Зараз розпочинається процес її монтажу і в житловому секторі.

Як зазначає директор департаменту житлового господарства Віталій Місецький, на даний момент розпочались підготовчі роботи та встановлення систем в укриттях будинків, які перебувають на балансі управляючих компаній.

В будинках з ОСББ, як зазначає начальник відділу по розвитку ОСББ Ігор Іванов, до монтажу системи планують приступити на початку наступного тижня.

Придбання самого замка та його монтаж виконуються коштом міського бюджету, щоб в якомога більше будинків було забезпечено вільний доступ до укриттів в разі небезпеки.

“Своєю чергою, ми сподіваємось на максимальне розуміння співвласників багатоквартирних будинків, адже ціна питання – безпека людей. Сьогодні ми маємо бути єдині у спільній боротьбі з ворогом, і, поки наші воїни захищають нас на фронті, ми в тилу також повинні робити свій вклад в перемогу та захист громадян”, – зазначає Ігор Іванов.

Замки автоматичного відкриття дверей живляться від електроенергії. Разом з тим вони також оснащені автономним джерелом живленням (батареєю) – на випадок вимкнення електроенергії. Система автоматизації на базі програмного забезпечення необхідна для того, щоб електрозамок вчасно відкрився та вчасно закрився, а відповідальні особи контролювали цей процес.

Як зазначає директор КП «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир, система спрацьовує через кілька секунд після оголошення повітряної тривоги у Вінниці. Після того, як замок автоматично відкриється, він залишається відчиненим до кінця тривоги. Після сигналу про відбій, через певний час він автоматично зачиняється. Проте, якщо хтось залишився в укритті в цей момент, він може відкрити двері зсередини. Для цього потрібно натиснути відповідну кнопку.

Як уже зазначалося, безпосередній монтаж замків та його придбання здійснюється коштом міського бюджету. Втім, при бажанні мешканців, вони можуть отримати доступ до додаткового функціонала системи на платній основі. Зокрема, систему можна оснастити датчиками на протікання води, виявлення диму чи тепла (з труб теплопостачання). Крім того, система має можливість створювати сценарії подій (наприклад увімкнення світла в підвалі при оголошені повітряної тривоги) та інші варіанти за потреби.

Нагадаємо, першого червня під час ракетної атаки на Київ, люди не змогли потрапити в укриття, оскільки воно було зачинене. Дії охоронця закладу кваліфіковано за ч. 3 ст. 135 ККУ — залишення у небезпеці, що спричинило смерть або тяжкі наслідки. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

У Вінниці, відповідно до одного з Протоколів міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, зокрема: керівникам підприємств незалежно від форми власності, головам правлінь ОСББ необхідно терміново вжити заходів з надання безперешкодного цілодобового доступу мешканцям до приміщень для тимчасового перебування населення під час дії сигналу «повітряна тривога» та підтримання даних приміщень у належному санітарному та протипожежному стані.

Вінничан закликають не ігнорувати сигнал повітряної тривоги. Почувши його потрібно негайно пройти в укриття. З мапою укриттів можна ознайомитись за посиланням.

Також у випадку, якщо укриття утримується в неналежному стані або ж під час сигналу повітряної тривоги воно закрите, вінничани можуть повідомити про це за номерами 101 та 102, а також у «Цілодобову варту» за номерами: 15-60; 0-800-60-15-60; (0432) 65-15-60; (0432) 59-50-39; (0432) 60-15-60.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin