За повідомленням газети “День” у Шершні, на подвір’я напівзруйнованого родинного будинку Леонтовича приїде скрипаль-віртуоз Ілля Бондаренко.

Саме він у 2016 році виконував легендарного «Щедрика» у Білому домі на особисте запрошення першої леді США Мішель Обами.

А цього разу він гратиме всесвітньовідому мелодію тут, на батьківщині композитора, щоб привернути увагу громадськості до занедбаної хатини, де минуло його дитинство.

Наталя Михайлова, виконуюча обовязки старости села, розповіла, що старенький будиночок громада разом з кількома меценатами намагається підтримувати і відреставрувати. Концерт відбудеться на подвірї, а потім продовжиться до сільського будинку культури.

Скрипаля-віртуоза у Шершні привезе голова Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна, котра кілька років домагається для цього будинку статусу пам’ятки культурної спадщини національного значення. З цього приводу вона звернулася з листом до Президента Зеленського, в якому наголошує: Останні роки влада Вінницької області вела пропагандистську кампанію про те, що будинок Леонтовича начебто є несправжнім і тому його не треба рятувати. Згодом стало відомо про наміри використання ділянки землі під будинком, задля чого чиновники у змові з місцевими підприємцями опираються проектам громадянського суспільства з порятунку спадщини композитора. Тому прошу Президента ініціювати закон щодо нагляду за усіма пам’ятками держави – національного чи місцевого значення – з боку міністерства гуманітарної політики і звернутися від імені держави до ЮНЕСКО для внесення мелодії «Щедрика» до списку шедеврів усної та нематеріальної спадщини людства».

Щоб привернути суспільну увагу до проблеми будинку Миколи Леонтовича та знайти ресурси на його реновацію, окрім фестивалю, голова Фонду ініціює проведення прийому та благодійного концерту #Leontovych_Help. Він відбудеться 23 січня 2020 року у київському культурному центрі Freedom Hall. Учасниками концерту стануть Наталія Могилевська, Tayanna, Тоня Матвієнко, Девід Аксельрод, Aнна Буткевич, Jerry Heil. Спеціальні гості: скрипаль Ілля Бондаренко та всесвітньо відомий дитячий хор «Щедрик». Благодійні квитки вже можна придбати в касах культурного центру.

Соломія КАЛЮЖКО