Вінницький міський голова Сергій Моргунов зустрівся з ексдепутаткою Європарламенту Ребеккою Гармс

Сьогодні, 16 серпня, Вінницький міський голова Сергій Моргунов зустрівся із ексдепутаткою Європейського парламенту, німецькою політикинею від партії Зелених Ребеккою Гармс. Вони обговорили підтримку впровадження Зеленого курсу у нашій громаді, а також можливі напрямки розвитку сільського господарства ВМТГ.

Приїхати до Вінниці – було особистою ініціативою німкені. Вона є фахівчинею у галузі зеленої енергетики, співголовою партії Зелених. У березні цього року, під час візиту вінницької делегації до Нижньої Саксонії, Ребекка ділилася досвідом щодо зеленої енергетики, а також виробництва органічної продукції.

“З початку повномасштабного вторгнення я співпрацюю з Україною на тему сільського господарства. Позаяк я чимало працювала на рівні Євросоюзу, я також вважаю, що сільське господарство – це важливо для вступу України у Європейський союз. Розвивати аграрний сектор варто згідно з вимогами ЄС. Тому важливо мати прямі контакти на місцях. Німці також мають певний досвід, тому разом ми могли б зосередитися на навчанні, обміні досвідом та співпраці”, – говорить Ребекка Гармс.

Інтеграція до Європейського союзу більшою мірою залежить від розвитку аграрного сектору, вважає Ребекка Гармс. Також важливим буде екологічний напрямок. Серед міст України – Вінниця є першим, яке задекларувало своє приєднання до цілей Європейського зеленого курсу.

“Ми розуміємо, наскільки важливими є питання екології, в тому числі – для нашої Європейської інтеграції. Тож наприкінці 2022 року, в рамках Зеленого курсу – взяли на себе зобов’язання з досягнення зеленого переходу та кліматичної нейтральності. Ключові напрямки реалізації Зеленого курсу Вінниці, які наразі мають можливість розвитку в умовах війни, – це стратегічні документи, енергоефективність, транспорт, збереження біорізноманіття та просвітництво”, – говорить Сергій Моргунов.

Ще одна тема для розмови під час зустрічі – аграрний сектор. З реформою децентралізації та укрупнення районів – Вінницька міська територіальна громада збільшилася майже вдвічі. Тепер до її територій входять також села. Для підтримки фермерства у грудні 2022 року було затверджено та прийнято Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 рр.

“Вінниччина – один із лідерів за обсягами виробництва сільгосппродукції. У грудні минулого року ми ухвалили програму підтримки агробізнесу. І маємо на меті розвивати цей напрям. Цікавим аспектом тут буде розвиток органічного виробництва. Ця ідея є досить популярною в Європі. Тож нашим підприємцям буде корисно отримати новий досвід і надалі – впроваджувати нові практики. Це також дуже важливо для майбутнього членства України у Євросоюзі”, – додам міський голова.

За його словами, підтримувати увагу іноземців до війни в Україні, показувати їм наші можливості та цінності, зокрема, в екологічному та аграрному секторі – одне із завдань тилових міст.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin