Щоб оживити історію, до села Некрасово з’їхалися понад півсотні реконструкторів з різних куточків України. Як місцеві жителі відреагували на стрілянину з гармати, броньовик і людей в раритетної формі, бачили наші кореспонденти.

«Сьогодні ми перебуваємо в колишньому повітовому містечку Юзвент для того, щоб відзначити початок першого походу армії УНР, який проходив в ці дні сто років тому. Якраз на території Вінницької області. Армія УНР тоді пройшлася по тилах «білої» і «червоної» Росії. Винищуючи багато ворогів. Вирвавши оборону тих військ. І повернувшись з перемогою», – розповідає організатор реконструкції Віталій Головенько.

На військове відтворення прибули півсотні учасників з різних міст України.

«Ми виконуємо роль поганих. Тобто, це армія Денікіна. П’ять місяців армія УНР йшла по тилах «червоних» – денікінців. Виконала своє завдання і вийшла. Всього лише угруповання була п’ять тисяч людей», – зауважує Євген Іванов, реконструктор з Києва.

Хоч і стріляють холостими, але місцеві жителі в реконструкції побачили, що може бути на справжній війні.

«Відчуття незвичайні. Жах бере звичайно! Перенеслися в ті роки. В ту обстановку. Це дуже-дуже страшно», – каже місцева жителька Любов Крисюкова.

На подібних заходах молодь вчить історію свого краю.

«Дуже було реалістично і страшно», – каже Ірина Заболотна.

Сестра дівчинки також вважає реконструкцію дуже реалістичною та пізнавальною.

«Дуже цікаво. Дуже цікаво дізнатися про свою культуру, про історію нашого села та України», – додає Ангеліна.

Як пояснюють реконструктори, головне їхнє завдання не тільки оживити історію, а показати людям про біди, які може принести справжня війна. Щоб цінували мир, і берегли його на своїй землі.