Віталій Гуменюк помітив у стіні кілька цеглин, котрі відрізнялися від загальної кладки. І справді, їх поклали не на звичайний цемент, а на глину, тому цеглини вийнялися, а всередині невеликого отвору лежав 25-сантиметровий ключ із ручкою у формі зірки Давида.

Про своє знахідку Віталій Гуменюк розповів на своїй сторінці у фейсбуку і новина  збурила Інтернет-мережу! Найголовніше питання — де знаходяться двері, котрі можна відімкнути таким ключем? Історики припускають, що це може бути ключ від синагоги, котра розташована неподалік. Там нині спортивна школа.

Оскільки будинок 1906 року забудови розташовано у самому серці Єрусалимки – єврейського району Вінниці – він припускає, що саме євреї, які мешкали тут, свого часу замурували ключ. Ця річ могла належати ключнику вінницької синагоги. А те, що ключ замурували у стін, свідчить про важкі часи, які переживали вінницькі євреї. Такий період може бути саме у часи окупації Вінниці 1941-1944 років.

Але поки що однозначної відповіді історики не дають. Вінницька Єрусалимка з підвалами і катакомбами таїть у собі ще чимало загадок.

Ілона ВАЛЬТЕР