Спецціни не буде: підприємства теплопостачання з 1 вересня відключили від режиму ПСО

За місяць до початку опалювального сезону, підприємства ТКЕ всієї України вимушені припиняти постачання гарячої води, підготовку до опалювального сезону та ініціювати власне банкрутство. Це перші негативні наслідки постанови Уряду від 22 серпня 2023 року № 896, що позбавила можливості підприємства придбання природного газу за режимом ПСО (покладання спеціальних обов’язків).

Раніше, на НАК «Нафтогаз України» покладалися обов’язки щодо забезпечення теплопостачальних організацій природним газом за умови виконання однієї з ряду умов. Це або 90% рівень розрахунків за спожитий газ, або заключення договорів реструктурізації заборгованості, яка виникла у підприємств перед НАК за спожитий газ.

Підприємства купували у НАК «Нафтогаз» газ в об’ємах, які погоджувались на місяць з можливістю корегування +-10%. Не +-3%, як зараз пропонується при заключенні індивідуальних договорів з трейдерами. Це були гнучкі умови, які дозволяли стабільно працювати.

З закінченням дії постанови закінчились обов’язки НАК «Нафтогаз» продавати газ теплопостачальним організаціям.

Наразі теплоенергетика України не готова працювати в ринкових умовах, адже придбання газу здійснюється за 100% предоплатою. Водночас, підприємства теплопостачання не можуть виставити в рахунки споживачам попередню оплату. Крім того, є інші додаткові умови, наприклад,  щоденне балансування споживання природного газу, тобто повинні регулювати своє споживання щодобово. А, якщо буде не баланс, то на підприємство покладаються штрафні санкції.

Місцеве самоврядування б’є на сполох. Громади, що входять до Асоціації міст України, звернулись до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням терміново провести спільну зустріч та вжити заходів щодо безперебійного постачання природного газу за режимом ПСО підприємствам ТКЕ а також напрацювати спільні рішення для уникнення зриву опалювального сезону 2023/24 років.

Більше того, Уряд ініціює вилучення коштів у громад, які забезпечили стримування тарифів з 2021 року: заявлено про позбавлення громад 4% ПДФО, які спрямовувались містами саме на компенсацію різниці з тарифів та опалення шкіл, лікарень і садочків. І це при тому, що Асоціація міст України надала розрахунок, що громади профінансували 62 млрд грн, а отримали натомість 18.2 млрд грн.

Без термінових змін до Постанови № 896  неможливо вирішити критичні питання забезпечення надання послуг теплопостачання та гарячого водопостачання населенню, відповідно слід очікувати зриву опалювального сезону, а без збереження 4% ПДФО в бюджетах громад тарифи на тепло стрімко підвищаться або буде припинено опалення.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin