У Вінниці відбувся хакатон «Часові ряди: аналіз та прогнозування засобами машинного навчання»

Нещодавно у Вінниці відбувся хакатон «Часові ряди: аналіз та прогнозування засобами машинного навчання». Під час зустрічі фахівці та експерти обговорювали екологічні та енергоефективні механізми, запровадженні у громаді. Зокрема, прогнозували об’єми вироблення електроенергії сонячними панелями, залежно від метеоумов. Крім того, обговорювали дані моніторингу стану якості повітря у нашому місті, залучення населення до екологічного моніторингу, розвиток екополітики.

У сучасному світі збереження високої якості повітря – це передумова для збереження здоров’я та комфорту мешканців, – таким був один із головних меседжів хакатону. Експерти наголошували, що Вінниця, як місто з активним економічним розвитком, має бути також на передових позиціях у забезпеченні чистого та здорового повітря для своїх жителів. Завдяки сучасним технологіям можливість моніторингу стану повітря у нашому місті доступна кожному. Проєкт охоплює мережу сучасних сенсорів та вимірювань цих приладів, розташованих по місту. Вони постійно збирають дані щодо якості повітря. Також датчики вимірюють рівень CO2, температуру повітря, вологість, швидкість вітру тощо.

«Усі дані можна переглянути на Порталі відкритих даних Вінницької міської ради. Вони періодично оновлюються і ми можемо аналізуючи їх оперативно реагувати на виклики, причини забруднення та покращувати якість повітря», – говорить заступник начальника відділу інформатизації департаменту інформаційних технологій Сергій Московко.

Нагадаємо, завдяки новій мережі громадського моніторингу від ЛУН Місто AIR усі охочі можуть бачити у режимі онлайн актуальні дані щодо якості повітря у нашому місті. Компанія встановила вже сім відповідних приладів у різних районах міста на безоплатній основі.

«Моніторинг якості повітря – це один із кроків для створення здорового та комфортного середовища для всіх жителів Вінниці. Ми зацікавлені в популяризації, обробці цих даних. Адже повітря цікавить всіх!» – додає Сергій Московко.

Завдяки аналізу та прогнозуванню засобами машинного навчання, студенти Вінницького національного технічного університету роблять відповідні дослідження та діляться своїми напрацюваннями. Зокрема це відбулось й на хакатоні.

Також візуалізацію статистичних даних показників стану атмосферного повітря можна переглянути на Порталі відкритих даних Вінницької міської ради. Публікація даних екомоніторингу стану атмосферного повітря поновлюється за API щотижня.

За останні сім років вінничани високо оцінили екологічний стан у місті. Наша громада протягом цього періоду посідає перше місце серед інших міст за рейтингом Всеукраїнського муніципального опитування, проведеного Міжнародним республіканським інститутом (IRI Ukraine).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin