“Помічник ветерана”: У Вінниці перша група фахівців успішно закінчили навчання

Сьогодні, 20 вересня, перша група фахівців по роботі з ветеранами закінчила навчання, яке відбувалося у Центрі ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету. 19 осіб (16 з Вінниччини та троє з інших областей) отримали відповідні сертифікати й уже з наступного місяця почнуть консультувати Захисників, Захисниць, а також членів їхніх родин.

“Помічник ветерана” – це пілотний проєкт Міністерства у справах ветеранів. Вінниччина стала одним із чотирьох регіонів, які взяли в ньому участь. Помічниками ветерана можуть стати або власне ветерани, члени родин Захисників та Захисниць, або ж члени родин загиблих чи зниклих безвісти Оборонців. Звідси і випливає основний принцип роботи помічника ветерана – “рівний з рівним”. Серед тих, хто успішно пройшов співбесіду в кандидати помічника ветерана та саме навчання – Алла Поліщук. Її чоловік – діючий військовослужбовець.

“У мене в родині багато військових, які були призвані, або ж самі пішли в перші дні повномасштабної війни добровольцями. Я вважаю, що цим хлопцям потрібна допомога. Щоб отримати якусь довідку чи пільгу – потрібно обійти багато інституції. Ми будемо робити все можливе, аби допомогти хлопцям та дівчатам із цими питаннями, зробити їхнє життя легшим”, – говорить помічниця ветерана Алла Поліщук.

Навчання помічників ветеранів тривало впродовж останніх трьох тижнів у Центрі ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету. Із організаційно-матеріальним забезпеченням допомогла Міжнародна організація з міграції. Програму навчання складало Міністерство у справах ветеранів спільно з ВНТУ та навчальними закладами з інших регіонів, які увійшли до пілотного проєкту.

“Помічників ветеранів навчали всім необхідним знанням і навичкам, які будуть потрібні для того, щоб надати допомогу ветеранам. Це і допомога при оформленні різних довідок, при лікуванні, при вирішенні якихось побутових, соціальних та інших питань”, – говорить ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко.

Головне завдання помічників ветеранів – допомогти військовослужбовцям (чи то діючим, чи колишнім) – адаптуватися до цивільного життя.

“Процес відбору помічників ветеранів продовжується. Буквально сьогодні ми провели співбесіди зі ще сімома людьми, які бажають працювати із нашими Героями та члена їхніх родин. Я дякую кожному, хто свідомо обирає цю професію. Вона не легка, але надзвичайно важлива. Відносини помічника та самого ветерана мають будуватися на принципі “рівності”. Лише люди, які пережили однакові негаразди, можуть найкраще зрозуміти одне одного, щиро перейнятися проблемою і допомогти”, – говорить заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

Із 1 жовтня помічники ветеранів, які успішно пройшли навчання, розпочнуть свою роботу.

“Перші помічники ветеранів працюватимуть у наших Центрах надання адміністративних послуг. На перший час це буде зручно, адже вони зможуть консультуватися з іншими соціальними фахівцями, якщо виникатимуть якісь питання. Також окремі робочі місця для помічників ветерана будуть при головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області. Ще одне робоче місце планується у Ветеранському просторі. Загалом ми розмістимо наших помічників таким чином, аби і їм було зручно (ближче до їхнього місця проживання); і було зручно тим людям, які будуть звертатися, адже помічники ветеранів працюватимуть по всьому місту”, – говорить директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Помічники ветеранів будуть працевлаштовані у Сервісному центрі помічника ветерана, який створений на базі Вінницького міського центру соціальних служб. Станом на 20.09.2023 у Вінниці понад 40 осіб пройшли співбесіду на посаду помічника ветерана. Із них 19 сьогодні успішно закінчили навчання. Найближчим часом навчання проведуть для другої групи фахівців по роботі з ветеранами.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin