Потенціал маршруту Camino Podolico обговорюють на форумі Ради Європи

12-й щорічний дорадчий форум культурних маршрутів Ради Європи розпочав свою роботу 20 вересня в польському місті Лодзь. На ньому у складі делегації Європейської федерації Шляху святого Якова перебуває директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

Цьогорічний форум присвячений темі соціальних та творчих вимірів культурної спадщини в постіндустріальному контексті, досліджуючи роль культурних маршрутів у розбудові мирного та демократичного суспільства.

Чи не кожен виступ на відкритті дорадчого форуму культурних маршрутів у Лодзі містив рішучі слова підтримки України у її боротьбі за власну ідентичність у геноцидній війні. Рада Європи стала першою і єдиною насьогодні міжнародною організацією найвищого рівня, яка виключила державу-агресора зі своїх лав. Це відбулося після призупинення права голосу Росії в організації 25 лютого 2022 року, наступного дня після початку вторгнення.

У своєму вітальному слові заступник генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берґе окремо зупинився на реакції міжнародної спільноти на злочини Росії:
«Європейська культурна спадщина нині стикається з викликами, про які навіть не уявлялося тоді, коли у 1987 році було започатковано програму культурних маршрутів Ради Європи. Триває жахлива і цілком неприйнятна воєнна агресія Росії проти України. І нам відомо, що бомби, ракети і нерозбірливі руйнування, запущені росіянами, так само як і викрадення історичних та культурних артефактів, є страшною загрозою багатій культурній спадщині України».

Представник Ради Європи повідомив, що з метою справедливого покарання агресора за вчинені злочини Розширена часткова угода про культурні маршрути ініціювала створення Реєстру пошкоджень, спричинених агресією РФ проти України, за що в травні цього року проголосували 46 держав-учасниць Саміту Ради Європи в Рейк”явіку.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич наголосив у своєму виступі, що культурні маршрути стануть ефективним інструментом для підтримки зростання економічного і туристичного потенціалу українських регіонів у співпраці з європейськими партнерами під час повоєнної відбудови нашої країни.

«Після перемоги України ми потенційно можемо долучитися до майже половини європейських культурних маршрутів, – відзначив посол. – Зовсім скоро в Україні може з”явитися новий сертифікований маршрут Ради Європи, який промотуватиме і розвиватиме локальну спадщину на міжнародному рівні. Маю на увазі культурний і паломницький маршрут Camino Podolico – Подільський шлях святого Якова, заснований на моделі паломницьких доріг до Сантьяго-де-Компостела. На сьогодні Camino Podolico охоплює понад 250 кілометрів багатих на спадщину громад Поділля».

За словами Олександра Вешелені, який представляє проєкт Подільського шляху на форумі, подія такого рівня із залученням усіх 47 сертифікованих маршрутів і понад 50 країн дозволяє посилити співпрацю між членами Ради Європи, окремими регіонами та мережами, які розвивають різноманітні культурно-туристичні теми. Упродовж кількох днів на дискусійних майданчиках, презентаціях та нетворкінгових сесіях учасники ділитимуться своїм досвідом позитивних змін та долання криз, спричинених глобальними викликами – пандемією, війною, змінами клімату. Усе це є корисним ресурсом для розвитку туризму в Україні навіть у найскладніший для галузі час.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin