“У такий нелегкий час стареньким людям особливо потрібна підтримка”: як у Вінницькому Терцентрі працюють соціальні робітники

У Вінницькій громаді дбають про людей літнього віку. Зокрема, роздають продуктові набори в рамках ініціативи «Вінничани важливі» та відвідують підопічних вдома. У Вінницькому міському територіальному центрі соціального обслуговування працює 118 соціальних робітників, які обслуговують близько півтори тисячі літніх людей вдома. Часто вони настільки споріднюються зі своїми підопічними, що сприймають їх як членів своїх сімей. Ми провели день разом із соцробітницею Наталією Обліванцевою, яка 5 днів на тиждень навідує стареньких та допомагає їм у побуті.

З пані Наталією зустрічаємось поблизу старенької багатоповерхівки. Саме там мешкає одна з її підопічних – 82-річна Тамара Степанівна. Жінка проживає разом із пухнастим улюбленцем – кішкою Гердою. Сім’я бабусі живе в іншій країні, тому, окрім працівника Терцентру, її навідувати нікому. До соцробітниці Наталії Тамара Степанівна відноситься як до рідної: і розповість про особисте, і порадою поділіться.

Як і зазвичай, Наталія Обліванцева прямує до своєї підопічної не з пустими руками: несе продукти та набирає біля під’їзду свіжої води. «Принесла ваше замовлення!» – заходячи у квартиру, говорить пані Наталя та викладає на стіл, зокрема, куплену курку. Тамара Степанівна радіє та вже міркує: готуватиме тушковану птицю чи бульйон.

Сьогодні у соцробітниці багато справ: перекласти продукти до холодильника, пропилососити, полити вазони та виміряти тиск своїй підопічній.

«Саме соцробітники навідуються до стареньких людей додому. Обов’язки наші різноманітні. Це косметичне прибирання, поливання вазонів, оплата комунальних послуг, закупівля продуктів харчування та засобів гігієни. У наші завдання входить також приготування їжі. Якщо літній людині потрібно у лікарню, ми супроводжуємо її. Також ми постійно на зв’язку з бабусями та дідусями. Якщо сталося щось термінове, то завжди приходимо їм на допомогу», – розповідає Наталія Обліванцева.

Якщо літня людина має змогу виходити з дому, то соцробітник відвідує її два рази на тиждень. Якщо людина старша 90 років або не виходить з дому, тоді – три рази на тиждень. До повністю лежачих підопічних соцробітники приходять п’ять разів на тиждень.

«Важливо розуміти, що прихід соцробітника дуже важливий для старенької людини. Справа не тільки в побутовій допомозі, а й у спілкуванні. Ми ходимо до одиноких людей, яким важливо поговорити з кимось, поділитися емоціями. Адже багато пенсіонерів мешкають одні, вони самотні, а з рідними говорять лише телефоном», – розповідає Наталія Обліванцева.

У Вінницькому Терцентрі Наталія Обліванцева працює вже 9 років. За нею наразі закріплено 15 підопічних. За день встигає зайти та допомогти 6-7 людям.

«У такий нелегкий час стареньким людям особливо потрібна підтримка, турбота, увага. Наш Терцентр робить все можливе задля допомоги людям поважного віку. Своєю чергою, літні люди вдячні Вінницькій міській раді, міському голові за те, що не забувають про вінничан поважного віку. І постійно дякують за це», – зауважила директорка Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Галина Бачинська.

Працівники Терцентру не тільки відвідують підопічних дома, а й долучають до благодійних подій, проводять дозвілля і навчання на денному перебуванні. Звернутися можна за адресою вул. Соборна, 50 або за номером телефону: 67- 05- 90.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin