Виконавчий комітет ВМР ухвалив рішення щодо розподілу бюджетних коштів у 2024 році

Сьогодні, 19 жовтня, виконавчий комітет Вінницької міської ради ухвалив рішення щодо розподілу бюджетних коштів у 2024 році. Відповідно до нього основу фінансової політики визначатимуть три ключові напрями: безпека та оборона, стійкість, турбота. Саме вони будуть пріоритетними при формуванні бюджету та підвищення ефективності використання його ресурсів в умовах воєнного стану задля подальшої підтримки ЗСУ та безпекового сектору, формування засад економічної, соціальної стійкості та розвитку громади. На голосування депутатів Вінницької міської ради цей проєкт рішення надійде вже найближчої сесії.

Як зазначив на засіданні виконкому очільник громади Сергій Моргунов, при формуванні бюджету на 2024 рік одним із ключових повинен залишатися принцип прозорості. За його словами, за таким алгоритмом Вінниця працює не один рік, послуговуючись механізмом громадських слухань із залученням представників різних сфер життя міста, бізнесу, активних вінничан.

«Тому цей принцип ми повинні сповідувати і надалі. Але, крім того, щодо формування бюджету ми ще й повинні достатньо активно всі разом з вами інформувати громадськість і в частині наповнення бюджету, і в частині його ефективного використання. Однозначно, громадян необхідно долучати до бюджетного процесу і важливо, коли ми будемо його формувати, продовжувати дотримуватися таких основоположних принципів, як збалансованість та реалістичність», – зауважив міський голова.

Водночас він детально зупинився на кожному з ключових пріоритетів видатків бюджету наступного року. Їх напрацювали спільно в межах роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу під головуванням Володимира Гройсмана на рівні представників обласної ради та м. Вінниця.

«По-перше – це безпека та оборона. Найголовніше – це підтримка ЗСУ. Передусім наших військових частин та формувань, Національної гвардії, а також тих формувань, де служать вінничани. По-друге¬ – стійкість. Тут, однозначно, ми повинні працювати над тим, щоб інвестиційна привабливість Віннниці навіть в умовах війни була високою. Ми це показали на практиці всією нашою командою щодо релокованого бізнесу, і цей процес не зупиняється. Ми повинні й надалі створювати належні умови для потенційних інвесторів, роботи критичної інфраструктури, освітніх та медичних закладів. Усі ці процеси формують стійкість територіальної громади, і від цього залежить, наскільки ми спроможні долати всі ті виклики, які в нас можуть бути в 2024 році і наступні. По-третє – турбота. Цей пріоритет в першу чергу включає підтримку родин загиблих військових та родини наших Героїв та Героїнь, які боронять країну. А також інших вразливих верств населення. Усі ці напрями у нас прописані у програмі «Вінничани важливі», яка діє з часів Ковіду, й нам необхідно розширяти усі компоненти цієї програми», – наголосив Сергій Моргунов.

Отже, відповідно до рішення, ключовими пріоритетами формування бюджету Вінницької міської територіальної громади на 2024 рік є:

Безпека та оборона

Пріоритетне спрямування коштів бюджету на фінансову підтримку підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України, добровольчих формувань територіальної оборони та інших військових формувань.

Стійкість

Зміцнення економічної самостійності Вінницької міської територіальної громади. Подолання негативних явищ в усіх галузях і сферах діяльності, пов’язаних з економічною кризою в умовах воєнного стану. Забезпечення ефективного фінансування критичної інфраструктури громади: житлово-комунального господарства, транспорту, охорони здоров’я та освіти.

Турбота

Забезпечення соціальної підтримки:

• військовослужбовців, членів їх сімей, родин загиблих під час військової агресії російської федерації проти України;

• дітей, які потребують особливої уваги, особливо дітей – сиріт та позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних родин, дітей з інвалідністю;

• найбільш незахищених верств населення, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема, осіб з інвалідністю, громадян похилого віку, внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених сімей.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin