Зміцнення економіки: у Вінниці триває робота над формуванням галузевих кластерів

У Вінниці продовжують шукати шляхи для зміцнення економіки. Одним з кроків, який посприяє підвищенню ВВП, конкурентноздатності, виходу на експорт та розвитку інноваційних проєктів може стати створення галузевих кластерів серед місцевих бізнес-спільнот. Тож днями в хабі «Місто Змістів» відбулася чергова зустріч фахівців департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради з представниками ІТ-сектору, Кластером приладобудування та автоматизації, кластером «AgroVin» та представником Центру медичної реабілітації та спортивної медицини.

Як пояснює директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов, кластери – це об’єднання близько розташованих і економічно пов’язаних підприємств: наукових, навчальних та інших допоміжних інституцій відповідного профілю. Вони можуть взаємодоповнювати партнерів і спільно шукати нові шляхи для вдосконалення своєї роботи. Один із ефективних варіантів об’єднання заради подальшого розвитку у будь-яку зі сфер можуть запропонувати айтівці. Зокрема йдеться про можливість автоматизації роботи та перехід на цифровізацію, які значно підвищать продуктивність кластерів Вінницької громади.

“Напрямок інформаційних технологій динамічно розвивається і Вінниця увійшла в п’ятірку лідерів України за кількістю працівників у цій сфері. За останні три роки ІТ-галузь охопила найбільший сектор економіки міста за оборотом та кількістю зайнятих людей. Станом на кінець жовтня у нашій громаді працює 8300 ІТ-підприємців. ІТ Асоціація Вінниці об’єднує 18 компаній, які зможуть впроваджувати цифровізацію усіх процесів кластерів”, – розповів Максим Мартьянов.

Під час зустрічі учасники ділилися досвідом, практичними рішеннями у створенні і розвитку кластерів. Зокрема, обговорювали роль кластерів у стратегії відновлення та міжгалузевої кооперації. Розглядалися також різні аспекти трансформації галузей в громаді.

Проведення таких фокус-груп у Вінниці здійснюються в межах Проєкту “Інтегрований розвиток міст в Україні II”, що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії. Місто Вінниця плідно співпрацює з німецькою урядовою компанією починаючи з 2016 року.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin