Задля щасливого та здорового дитинства: у центрі реабілітації «Гармонія» надають послугу раннього втручання для дітей та їхніх родин

Послугу раннього втручання в центрі реабілітації «Гармонія» запровадили у січні 2022 року. З того часу послуга стала досить популярною в центрі реабілітації. Її надають низка фахівців, у тому числі – Марія Кулик та Тетяна Тетер.

Раннє втручання – це послуга, орієнтована на дітей від 0 до 3 років включно. Здійснюється вона на основі сімейно центрованого підходу, тобто в центрі роботи фахівців – не тільки дитина, але й її сім’я.

«Це послуга для дитини, але позитивний вплив здійснюється через її родину. Ми працюємо з сім’єю та з тими, хто проживає разом з дитиною, тому що саме найближчі люди потім впливають на розвиток дитини», – зазначає Тетяна Тетер.

З сім’єю та дитиною працює команда з багатьох спеціалістів: фахівця з соціальної роботи, логопеда, психолога, ерготерапевта та лікаря-невролога. Працюють фахівці за індивідуальними запитами кожної сім’ї. Вплив на родину здійснюється у природному середовищі дитини, для цього фахівці навідують сім’ю вдома і працюють з клієнтами під час звичних видів діяльності.

Фахівці з раннього втручання співпрацюють з пологовим будинком, «Центром матері і дитини», проводять лекції у «Школі відповідального батьківства». На послугу раннього втручання центру реабілітації «Гармонія» скеровують самі лікарі, що співпрацюють з батьками, малюк яких має інвалідність або ризик її виникнення. Також приводами звернутися можуть бути передчасне народження малюка, післяпологова депресія матері та інші випадки.

«Буває так, що дитинка вже народжується з певними порушеннями розвитку і має діагноз від самого народження. Тоді варто звернутися до фахівців з раннього втручання. Або батьки просто хвилюються за дитину, помічають якісь затримки, які не характерні для нормотипового розвитку. Наприклад, у нас були випадки, коли звертаються батьки, якщо до досягнення певного віку дитинка не тримає голівку, не сидить або не ходить, як її однолітки», – говорить Марія Кулик.

Раннє втручання здійснюється за індивідуальними запитами – тобто тими проблемами, які турбують кожну конкретну сім’ю. Часто запити стосуються саме комунікації рідних з дитиною, а не тільки практичних порад, як покращити стан малечі. У глобальному сенсі мета раннього втручання – налагодити усі сфери життя родини, показати, що навіть з певним діагнозом можна повноцінно жити.

«Раннє втручання – це доказовий метод, який вважається дуже ефективним. На підтвердження тому не тільки українська, але й світова практика. Чим раніше ми починаємо працювати з дитиною та сім’єю, тим вищий шанс, що розвиток малюка буде кращим і швидшим», – зазначає Марія Кулик.

Важливо, що коли дитині виповнюється 4 роки, відбувається перехід від раннього втручання до інших форм взаємодії. Наприклад, діти ідуть в садочок, розвивальний центр, інклюзивно-ресурсний заклад або ж, якщо малюк має інвалідність, то може отримувати послуги з фізичної та психологічної реабілітації у центрі реабілітації «Гармонія».

Послуга раннього втручання є безоплатною для клієнтів центру реабілітації «Гармонія». Щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 – 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin