У вінницьких школах міська рада відремонтувала та обладнала 34 укриття, ще шість протирадіаційних – будує

Як розповідаються у департаменті капітального будівництва, у переважній більшості закладів, капремонт передбачав: бетонування підлоги, перенесення інженерних мереж, опорядження стін та стелі, облаштування санвузлів, монтаж системи освітлення з аварійним живленням, влаштування системи вентиляції та електромережі для підключення генераторів.

Станом на 7 листопада, департамент капітального будівництва міської ради виконав капітальний ремонт 24 сховищ у школах ВМТГ. Поточний ремонт підвалів та адаптація їх під найпростіші укриття проведено в шести закладах освіти. Ці роботи також виконувалися коштом міського бюджету. Крім того, у трьох закладах загальної середньої освіти найпростіше укриття адаптували власними силами, а у фізико-математичному ліцеї №17 допомогла благодійна організація. Як повідомляють у департаменті освіти міськради, до поточних робіт відносяться всі ремонтні роботи, які не змінюють конструкцію будівлі.

Наразі такі ремонтні роботи планують розпочатися в підвальному приміщенні у с. Малі Крушлинці для використання його учнями Малокрушлинецького ліцею.

У закладах, де немає можливості облаштувати укриття, укладено меморандуми про використання приміщень, де є укриття, з юридичними особами різних форм власності. По такому шляху пішли 10 закладів, вони уклали 25 меморандумів.

За словами директора департаменту капітального будівництва Дениса Мазуренка, усі найпростіші укриття, які планували капітально відремонтувати, вже завершили. Наразі у громаді триває будівництво протирадіаційних укриттів, які знаходяться поруч з шести закладами загальної середньої освіти ВЛ №№ 11, 12, 13, 23, 33, 30.

«Процес будівництва протирадіаційних укриттів для нас новий, але відповідно до наших принципів та пріоритетів – безпека і оборона, стійкість і турбота – ми взялися за таку роботу, і незабаром у нашому місті з”явиться шість протирадіаційних укриттів у шести ліцеях. Саме ці заклади загальної середньої освіти не мають ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було переоблаштувати під укриття, але вони мають території, де їх можна побудувати. Бюджет на шість протирадіаційних укриттів для шкіл – 231 мільйон гривень. Наразі у всіх закладах вже приступили до виконання будівельно-монтажних робіт», – зазначив директор департаменту капітального будівництва міської ради Денис Мазуренко.

До прикладу, у протирадіаційному укритті в комунальному закладі «Вінницький ліцей №30 ім. Тараса Шевченка», вже виконали такі види робіт: виконали щебеневу підсипку, провели земляні роботи, виконано влаштування гідроізоляції та зроблена стяжка. Зокрема вже зведений каркас та влаштована монолітна плита.

Тим часом у новому будівництві споруди цивільного захисту, протирадіаційного укриття комунального закладу вінницький ліцей №33, виконується влаштування тимчасової дороги та винесення кабелю з зони забудови й продовжуються земляні роботи.

Будуються протирадіаційні укриття і в ліцеях №13 та №12. Якщо говорити про стан укриття на території ліцею №12, то наразі робітники підрядної організації вже виконали чимало, а саме: винесли мережі з «плями забудови», зробили бетонування частини елементів та виконали щебеневу підготовку. Також виконали гідроізоляцію, прокладають зовнішні мережі водопроводу й каналізації. Зокрема вже і сформовано каркас й влаштовано бетонну плиту.

Тим часом в ліцеї №13 зробили бетонування частини елементів та виконали щебеневу підготовку, виконали гідроізоляцію, прокладають зовнішні мережі водопроводу й каналізації та сформували каркас.

У КЗ «Вінницький ліцей №11» виконали демонтаж малих архітектурних форм та демонтаж будівель та споруд. Також винесли мережі з «плями забудови» та виконали частину будівельних робіт, підготовку. Станом на зараз проводиться гідроізоляція та влаштували металевий каркас.
Будівництво споруди цивільного захисту в ліцеї №23 знаходиться на етапі переоблаштування інженерних мереж.

«Всі протирадіаційні укриття будуть розраховані на місткість до 1000 людей. В залежності від геологічних вишукувань, деякі з них будуть наземними, а деякі частково підземними. Ми будуємо такі укриття з нуля, отож це доволі масштабна робота, оскільки тут є свої серйозні вимоги. Споруди мають відповідати всім нормам безпеки, повинні мати відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції, всі необхідні зручності. В нас стоїть задача, в найкоротші терміни протирадіаційні укриття мають бути побудованими, і тому докладаємо усі сили, аби це виконати, адже безпека юних вінничан – це важливий пріоритет нашої роботи», – каже директор департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin