Учень Якушинецького ліцею  Андрій Марценюк  здобув бронзову медаль на Міжнародній олімпіаді з географії.

Також за вагомі результати в окремих напрямах змагання журі нагородило нашого земляка срібним сертифікатом за підготовку презентації щодо науки про Землю. Всього в олімпіаді змагалися понад 160 школярів з 43 країн світу. Загалом до складу команди від України увійшло четверо учнів, а науковим керівником української команди став доцент Київського університету ім.Шевченка Юліан Брайчевський.

Під час змагання учасники виконували теоретичні та практичні завдання, де перевірялися їхні знання геосфери, гідросфери, атмосфери та мезосфери. Особливістю цьогорічної олімпіади став конкурс дослідницьких проєктів, де школярі з різних команд, а отже й різних країн, об’єднувалися для роботи над спільним завданням. У такий спосіб журі оцінювало навички командної роботи, а також вміння долати мовні бар’єри.  Справжній курйоз з нашою командою стався під час презентації своєї рідної держави. Коли школярі оголосили про те, що заспівають українську пісню й для цього підготували супровід та відеоряд, організатори заявили, що загубили файл. Але діти не розгубились й наживо виконали «Червону руту», проте осад залишився. Особливо тоді, коли потім запис таки знайшли…

– Найважчими виявились тести із атмосфери, досі не знаю, чи на всі правильно відповів. А ось на одному з практичних занять нас повезли в гори, дали шоломи, молотки. Сказали відбити шматок каменю та визначити, який він саме. Помітивши польовий шпат та кварц, я назвав правильну відповідь – граніт, — каже Андрій Марценюк. – Крім того, запам’яталось командне завдання, де ми готували проект про вплив змін клімату на тайфуни у Східній Азії. Фінал та нагородження призерів відбулись у місті Тегу (Південна Корея). Чесно кажучи, не очікував на перемогу. Навіть коли моє прізвище назвали англійською та треба було виходити на сцену, не міг повірити, що це справді я йду за медаллю.

Додамо, що Андрій Марценюк – справжня гордість Якушинецької ОТГ. Щороку він отримує грамоти від місцевої влади за успіхи в навчанні, зайняті призові місця з понад 10 дисциплін у міжобласних та міждержавних конкурсах. Є президентом школи та навіть отримав від Володимира Гройсмана годинник за свої високі знання. До олімпіади з географії школяра готувала вчителька Галина Заболотна, яка вже давно заслуговує того, аби її відзначили найвищою нагородою – «Заслужена».

Віталіна Володимирова