Вінницька делегація взяла участь у конференції мерів ACT NOW Mayors´ Conference у Брюсселі

У Бельгійській столиці відбулась масштабна подія – ACT NOW Mayors´ Conference 2023. Це конференція мерів, де щорічно збираються сотні представників різних громад з усього світу, щоб обмінятися досвідом та налагодити ділові стосунки між містами.В цьому році захід став майданчиком для презентації найкращих практик українських громад. Серед присутніх були представники Вінниці та інших міст нашої держави. Головна тема міжнародного форуму – кризовий менеджмент та повоєнне відновлення України.

Заступник міського голови Андрій Очеретний зазначив, що конференція ACT NOW Mayors´ Conference 2023 припала на історичний момент для нашої країни.

“Останній звіт Єврокомісії, який дав “зелене” світло Україні на старт переговорів про вступ в ЄС – це чергове підтвердження, що ми рухаємося в правильному напрямку”, – переконаний він.

Під час публічного виступу Андрій Очеретний поділився з аудиторією найкращими практиками, які реалізують у Вінниці. Зокрема йшлося і про проєкти, пов’язані зі збереженням довкілля, розвитком відновлюваних джерел енергії та інші ініціативи, які зараз місто активно впроваджує на шляху до євроінтеграції.

“Мова йшла про інноваційні проєкти, які впроваджуються у європейських містах, а також про те, як українські громади бачать післявоєнну відбудову. Ми першими серед інших учасників поділилися своїм досвідом в частині реалізації Європейського Зеленого Курсу: збереження довкілля, енергоощадність, міська мобільність та інші сфери, які ми планомірно втілюємо в життя. Серед них взаємодія з місцевим бізнесом, необхідна для зміцнення економіки. Наша мета – вступ в ЄС. Іноземні колеги зауважили, що Вінниця вже зробила чимало кроків на шляху до євроінтеграції та висловили готовність підтримувати нас у цьому прагненні. Зокрема йдеться про можливість участі в європейських грантових проєктах, покликаних підтримати Україну в розвитку”, – прокоментував свій виступ Андрій Очеретний.

Під час однієї з інтерактивних сесій, Андрій Очеретний розповів іноземним колегам про роль громадянського суспільства у стійкості громади та інструменти взаємодії, які муніципалітет роками реалізує у місті. Це, зокрема, Бюджет громадських ініціатив, суть якого полягає в залученні вінничан до прийняття рішень щодо втілення тих чи інших проєктів, покликаних на покращення якості життя в місті та населених пунктів старостинських округів. Ще однією платформою для різноманітних подій та громадських обговорень, яку презентував заступник міського голови, є Хаб “Місто змістів”. Як зауважив Андрій Очеретний, це простір, де до спільних рішень приходять чиновники, громадські активісти та небайдужі до розвитку міста вінничани.

За його словами, міжнародна конференція стала не лише майданчиком, де українські міста змогли розповісти про свої плани відновлення та розвитку, а також інструментом напрацювання нових дружніх зв’язків з європейськими та міжнародними партнерами.

Під час дискусійної панелі він також розповідав про те, як війна стала стимулом для Вінниці поєднувати стратегічне планування та оперативне реагування на виклики, які з”являються перед громадою. Місто продовжує слідувати стратегічним цілям та документам, таким, як Вінниця 3.0.

“Перед нами постало чимало викликів, спричинених повномасштабною війною. Це прийняття внутрішньо переміщених осіб, релокація підприємств з інших регіонів України, ракетні удари в громаді, які пошкодили інфраструктуру та, на жаль, забрали десятки життів мирних людей у Вінницькій громаді, – говорить Андрій Очеретний. – Ми маємо пам’ятати про високу ціну, яку довелося заплатити українцям у боротьбі з російським агресором. Країни Європейського Союзу стали надійними партнерами України та Вінниці зокрема. Разом нам вдалося реалізувати багато ідей, які покращують якість життя в місті та виносять його на новий рівень. Тож ми плануємо продовжувати співпрацювати з європейськими інституціями, аби розвиватися і наближувати нашу євроінтеграцію”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin