Урожайність вища за минулий рік: аграрії Вінницької громади завершують збір сільськогосподарських культур

Аграрії Вінницької громади завершують збирати врожай сільськогосподарських культур, висаджених у 2023 році. На сьогоднішній день збір зернових і технічних культур у громаді провели на площі понад 6000 гектарів землі. Про це повідомляє департамент економіки і інвестицій Вінницької міської ради.

Начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко розповіла, що паралельно добігає кінця і збір кукурудзи на зерно – в залишку це складає 306 га. За її словами, цьогоріч всі сільськогосподарські культури, які сіяли аграрії громади, дали вищі показники урожайності, ніж минулого року.

Загалом валовий збір зернових культур у громаді склав 27,8 тис. тонн, що на 1,9 тис. тонн більше у порівнянні з показниками 2022 року. Йдеться про:

· озиму пшеницю – 7575 тонн при урожайності 65,5 ц/га, що на 15,8 ц/га більше у порівнянні з минулим роком та на 10,5% більше від нормативного показника;
· озимий ячмінь – 467 тонн при урожайності 58,5 ц/га, що на 8,5 ц/га більше у порівнянні з минулим роком та нормативним показником;
· кукурудзи на зерно – 19727 тонн при урожайності 96,5 ц/га, що на 6,7 ц/га більше у порівнянні з минулим роком та на 16,5 ц/га більше порівняно з нормативним показником.

Цьогоріч технічних культур аграрії зібрали 10,4 тис. тонн, що на 2,9 тис. тонн більше, ніж торік:
· озимий ріпак – 5139 тонн при урожайності 38,9 ц/га, що на 1 ц/га більше у порівнянні з минулим роком та на 13,9% більше від нормативного показника;
· соя – 2435 тонни при урожайності 28 ц/га, що на 1,4 ц/га більше у порівнянні з минулим роком та на 8 ц/га більше порівняно з нормативним показником;
· соняшник – 2812 тонн при урожайності 33,7 ц/га, що на 3,8 ц/га більше, у порівнянні з минулим роком та на 8,7 ц/га більше проти нормативного показника.

“Окрім зернових та технічних культур, 7 суб’єктів господарювання громади в поточному році посадили овочеві культури на площі 42,5 га, що на 11,5 га більше, ніж в минулому році. Цьогоріч, фермери збільшили площі під вирощування капусти, буряка, моркви, цибулі, томатів, перцю, баклажанів, – розповідає Наталія Павленко. – А щоб забезпечити потребу громади в продукції овочівництва у повній мірі і мінімізувати потребу в імпорті, Вінницька міська рада напрацьовує Порядок фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників у галузях овочівництва та картоплярства з метою стимулювання нарощування обсягів овочевої продукції та забезпечення населення якісною продукцією за доступними цінами».

Нагадаємо, Вінницька міська рада продовжує працювати та підтримувати аграріїв з метою забезпечення продовольчої безпеки громади та країни в цілому. Всі ці роботи здійснюються в рамках виконання заходів Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin