Як Вінниця може заманити до себе туристів. Є план дій на 2024 2026 роки

У Вінниці, 25 листопада, на черговому засіданні сесії міської ради депутати затвердили нову Програму розвитку туризму громади на найближчі три роки. Її метою є формування позитивного іміджу і конкурентоспроможного туристичного продукту Вінницької міської ТГ, подолання викликів сфери туризму та територіального маркетингу в умовах воєнного часу, відновлення економічної активності відвідувачів громади та туристичних потоків, а також закріплення індустрії туризму та гостинності як стабільного джерела надходжень до бюджету.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександра Вешелені, у цій Програмі враховано реалії, в яких перебуває охоплена війною країна, тож на якісно новому рівні пропрацьовано питання інклюзії, оцифрування туристичних ресурсів та послуг громади, представлення Вінниці на міжнародних майданчиках, а також використання туристичної сфери для психологічного відновлення вразливих категорій населення, зокрема ветеранів та родин військових.

Розвиток туризму у громаді дає додаткові надходження до бюджету. Так, туристичний збір у Вінниці за 10 місяців 2023 року перевищив минулорічні показники і склав
2 068 430 грн.

«Кількість ночівель зі сплатою турзбору за цей же період становила близько 56 тис., що більше у порівнянні з 2022 роком на понад 5 тис. Податкові надходження від індустрії гостинності та туризму у перші 9 місяців 2023 року склали 64 мільйони гривень», – зазначив Олександр Вешелені.

На його думку, Вінниця поступово повертається до довоєнних показників у туризмі, тож варто підсилити цю сферу, аби підтримати місцеву економіку (а це в переважній більшості мікро- і малий бізнес), а також закріпити позитивний імідж міста. Від цього залежить не тільки заповненість готелів та зайнятість населення, але й можливість представляти нашу громаду на міжнародній арені як лідера в багатьох галузях, надійного партнера та флагмана європейських прагнень в Україні.

«Попри те, що ця програма потребує фінансування з бюджету в межах його реальних можливостей, профільний департамент і комунальне підприємство працюють над залученням додаткових ресурсів (передусім, через гранти) для розвитки сфер туризму та гостинності. На цю сесію винесено рішення щодо повернення до бюджету бл. 3 млн гривень, запланованих у 2023 році на створення туристичного хабу, аби переспрямувати їх на більш пріоритетні потреби в умовах воєнного часу. Цього підходу ми притримуватимемося й надалі, не забуваючи водночас про розвиток креативної економіки та впізнаваності Вінниці», – додав заступник міського голови Андрій Очеретний.

У планах реалізації Програми передбачені наступні результати:

● збільшення кількості туристів та надходжень від галузі до бюджету Вінницької міської територіальної громади;

● розширення туристичної пропозиції та забезпечення системної промоції Вінниці;

● вдосконалення туристичної інфраструктури, рівня сервісу, забезпеченості кадрами;

● посилення позитивного іміджу Вінницької міської територіальної громади, що відображається на рівні залучення ресурсів у відновлення та розвиток.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin