Результати фінансової підтримки пасічників Вінницької громади

Вже 40 пасічників отримали безповоротну фінансову підтримку від Вінницької міської ради. В результаті кількість бджолиних сімей зросла більш ніж на 500 тис. а також зросло виробництво меду та медової продукції. Про це повідомили в управлінні розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР.

У Вінницькій громаді діє Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки Вінницької міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Вона передбачає кроки для забезпечення населення якісною продукцією від місцевого виробника, збільшення обсягів виробництва та створення стабільних економічних умов для здійснення господарювання. Одним з інструментів підтримки вінницьких бджолярів став затверджений Порядок компенсацій на безповоротній основі.

“Один з ключових пріоритетів Вінницької міської ради – це економічна стійкість. Тож ми створюємо умови для того, щоб наші господарники могли працювати за будь-яких умов та примножувати результати своєї праці. За нашими даними, у громаді бджільництвом займається 61 особа. З них 50 пасічників мають пасіки на території ВМТГ та налічують 2143 бджолиних сім’ї, а решта 11 – ведуть господарство за межами Вінницької МТГ, – розповідає начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко. – 20 листопада поточного року ми завершили прийом документів на отримання фінансової підтримки на безповоротній основі у галузі бджільництва у 2023 році. У підсумку, фінансовою підтримкою скористалися 40 власників пасік нашої громади в розрахунку на 2014 бджолосімей”.

Вона розповіла, що у 2023 році спостерігається позитивна динаміка в розвитку галузі. У поточному році до міської ради із заявами про реєстрацію пасік звернулось нових 9 пасічників, які мають 391 бджолину сім’ю. Також діючі пасічники громади збільшили свої пасіки на 173 бджолосім’ї.

“Відповідно абсолютний приріст кількості бджолиних сімей у громаді в 2023 році порівняно з 2022 роком збільшився на 564 бджолосім’ї. Крім цього, в 2023 році (з початку дії Порядку) частка оформлених ветеринарних паспортів та зареєстрованих потужностей пасік зросла на 18%. І як результат – збільшення обсягів виробництва меду та медової продукції на території нашої громади, – зазначила Наталія Павленко. – Сьогодні мед активно використовується не лише як продукт харчування, а й в медичних та косметологічних сферах. Тому розвиток бджільництва має великі перспективи і це дасть можливість пасічникам збільшити свої прибутки та наповнити бюджети усіх рівнів додатковими надходженнями”.

Нагадаємо, що цьогоріч фінансовою підтримкою мали можливість скористатись фізичні особи, які є резидентами України та їх пасіки розташовані на території Вінницької громади у таких розмірах:

∙ від 4 до 9 бджолиних сімей – 200 грн за одну бджолосім’ю;

∙ від 10 до 300 бджолиних сімей – 100 грн за одну бджолосім’ю.

З метою подальшої підтримки та розвитку галузі бджільництва фахівці Вінницької міської ради напрацьовують проєкт змін до Порядку, розповідає директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов.

“Заплановані зміни передбачають, що фінансовою підтримкою на безповоротній основі у галузі бджільництва зможуть скористатися не тільки фізичні особи, а також суб’єкти господарювання, які є власниками бджолосімей. Тобто власники пасік отримають фінансову підтримку у розмірі 200 грн за одну бджолосім’ю на рік незалежно від кількості наявних бджолосімей в поточному році, але не більше 60 тисяч. грн одному одержувачу в рік”, – наголосив він.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin