«VinnDog help to life»: у Вінниці відкриється реабілітаційний центр для військових

У Вінницькій громаді розробили концепцію сучасного реабілітаційного центру для військових «VinnDog help to life» на базі Муніципального притулку для тварин. Військових, які повернулися з фронту і потребують емоційного розвантаження, відновлюватимуть завдяки спілкуванню з собаками. Метод носить назву каністерапія.

Як розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Юрій Семенюк, турбота про військових ветеранів – один з пріоритетів Вінницької міської ради. І моральна підтримка відіграє величезну роль під час адаптаційного процесу. Він також додав, що лікувальні сеанси з собаками для військових набули чималої популярності через дієвість. У реабілітаційному центрі будуть працювати кваліфіковані каністерапевти, психологи та кінологи, які тренуватимуть тварин.

“Відкриття Центру стане найбільш ефективним методом для військовослужбовців, ветеранів Збройних Сил України, дітей і літніх людей, які часто є найбільш вразливими категоріями в плані соціалізації та емоційного благополуччя, – переконаний Юрій Семенюк. – Успіх каністерапії, передусім, залежить від правильної організації всього курсу допомоги: від професіоналізму колективу каністерапевтів до ставлення клієнта до конкретної тварини, а також рівня її підготовки”.

На думку керівника Муніципального притулку для тварин Леоніда Зелінського, собаки стимулюють людину до спілкування і часто їх присутність може стати приводом для бесіди, полегшують взаємодію з незнайомими людьми, пробуджують інтерес у співрозмовника, допомагають встановити довіру.

“Каністерапія є одним зі способів допомоги українським ветеранам та ветеранкам у боротьбі з психологічними травмами. Метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак добре зарекомендував себе в Україні ще до 2022 року. Раніше його використовували в роботі з дітьми, людьми з інвалідністю та в закладах для людей похилого віку. Нині собаки-терапевти працюють у реабілітаційних центрах для ветеранів бойових дій”, – Леонід Зелінський.

У Муніципальному притулку також розповіли про те, як відбуватиметься сеанс каністерапії. Робота може проводитися в індивідувальному та груповому форматах.

“Не кожен може одразу відкритися психологу чи психотерапевту. І саме тут допомагає собака — його присутність позитивно впливає на людей і вони легше відкриваються. Як показує досвід каністерапевтів, часто, щоб допомогти людині заспокоїтися, розслабитися, достатньо лише присутності тварини під час сеансу, іншим же допомагає контакт із нею. У будь-якому випадку каністерапевт працює в партнерстві з кінологом та координує процес терапії”, – додав Леонід Зелінський.

Концепція реабілітаційного центру «VinnDog help to life» передбачає облаштування території муніципального притулку для тварин, де відбуватимуться терапевтичні заняття. Там, за словами Юрія Семенюка, планують облаштувати вбиральню для людей з інвалідністю, а також встановити таблички зі шрифтом Брайля.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin