У Вінниці запрацювала оновлена виставка «Вінниця. Україна. Незалежність»

У вінницькій вежі Артинова відкрили оновлену виставку під назвою “Вінниця. Україна. Незалежність”. До експозиції входять ексклюзивні речі, такі, як: архівні документи, фото- відеоматеріали, рідкісні агітаційні плакати тощо.

Зокрема на виставці представлені стенди, які розкривають поняття гласність, антиалкогольна кампанія, мітинги та спроби їх заборонити, політичні голодування, перші альтернативні вибори ще до Верховної Ради УРСР та перші вибори Президента України, підняття українського прапора у Вінниці вперше за майже 70 років та інші події з історії нашого міста.

Як розповів заступник директора Музею Вінниці з наукової роботи та ініціатор виставки Сергій Гула, фахівці різних галузей працювали над експозицією понад 2 роки.

«Ця виставка є проміжним підсумком роботи колективу Музею Вінниці над темою відновлення Незалежності України у локальному вимірі. Це не є щось конечне, це лише такий звіт для себе, для вінничан та відвідувачів на цю тему. Ми готові далі працювати. Ми закликаємо вінничан долучатись та допомагати тому, що все має схильність забуватися та втрачатися, речі губляться та знищуються, а особливо в нинішніх умовах, і їх важливо правильно зберігати. Тому просимо усіх хто має якісь знакові експонати, які пов’язані з епохою боротьби та відновлення Незалежності, епохою 90-х років приносьте їх у Музей Вінниці», – підкреслив Сергій Гула.

Також він зазначив, що виставковий проєкт «Вінниця. Україна. Незалежність» вдалося втілити в межах конкурсу грантів «Сила в ресурсі», що реалізується Фондом громади «Подільська громада» за фінансової підтримки GFCF – «The Global Fund for Community Foundations».

Автор та ініціатор виставки підсумував, що працюючи з архівами фахівці уже стисло та виважено подали інформацію для відвідувачів, які містяться в експозиції.

«Тут матеріали про те, як готувалися мітинги, як їх намагалися заборонити. Про те, де вони проводилися. Також про стеження таємної поліції комуністів за людьми, та про те, як вони намагалися убезпечити весь цей партійно-радянський апарат від того, щоб ця демократизація не набрала обертів», – каже Сергій Гула.

Колеги музейників, які завітали на відкриття виставки зауважили, що ще багато експонатів, на сьогодні, є в приватних архівах вінничан та вінничанок, які були свідками та учасниками тих подій. Тож вони впевнені, що дану виставку буде ще доповнено.

Представники КЗ «Музей Вінниці» зазначили, що надалі виставка працюватиме на вимогу. Тобто, аби потрапити на неї, потрібно буде попередньо зареєструватись. Це можна зробити, зателефонувавши заступнику директора з виставкової роботи Євгену Сафар’янсу за номером телефону +38 063 532 8335.

Вхід для військовослужбовців, ветеранів та їхніх дітей безкоштовний.

Діятиме виставка до травня 2024 року.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin