Вифлеємський вогонь привезли до Вінниці: запалити свічку може кожен

Відсьогодні, 20 грудня і до Водохреща, всі охочі зможуть запалити свічку від лампадки з Вифлеємським вогнем Миру, яку встановили у холі міськради. Символічно, що лампадку з цим вогнем від молоді з «Пласту» прийняв працівник департаменту транспорту та міської мобільності міської ради Антон Іщук. Він з березня 2022 року захищає нашу Батьківщину в лавах Збройних сил України.

Вже традиційно, представники Вінницького осередку Національної скаутської організації «Пласт» передають Вифлеємський вогонь Миру для того, щоб лампадку з ним встановили у холі Вінницької міської ради. У цьому році її прийняв Захисник України Антон Іщук.

«Сьогодні цей Вогонь усім нам покликаний нагадати, що в єдності наша сила та міць. І про те, що нині ми маємо думати про тих, хто потребує нашої допомоги. А особливо про тих, хто не святкуватиме Різдво разом зі своєю родиною через хворобу, життєві обставини або захищаючи нашу країну від ворогів на передовій», – говорить Антон Іщук.

Директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук підкреслив, що передача Вифлеємського вогню саме військовослужбовцю є досить символічною, адже Захисник служив громаді, а нині служить Україні та здобуває Перемогу спільно зі своїми побратимами.

«Передача Вифлеємського вогню миру у Вінниці відбувається вже кілька років поспіль та стала доброю традицією, що об”єднує громаду. Вона зближає людей незалежно від їхнього віросповідання», – каже Максим Філанчук.

Під час зустрічі представники «Пласту», зокрема – голова Станичної Пластової Старшини Анна Бояновська, розповіла про місію у межах роботи пластового осередку, яку виконують щороку напередодні Різдва Христового.

«Вже понад 30 років церемонія передачі Вогню розпочинається в Австрії у Відні, куди його привозять з Вифлеєму. Далі скаути розповсюджують його по всій земній кулі. А також до тих, хто потребує його в цей непростий час», – каже Анна Бояновська.

Вифлеємський вогонь буде горіти у лампадах впродовж усього періоду Різдвяних свят.

Вогнем з Вифлеєму люди можуть запалити свічки вдома на Святу Вечерю. Крім того, Вогонь заносять до лікарень, щоб ті, хто перебуває далеко від своїх родин, могли відчути тепло Вифлеємської зірки.

Довідка:

Від 1988-го щороку українські пластуни перебирають Вифлеємський вогонь від польських скаутів на митному переході і поширюють його по всій Україні. Цього року, як і попереднього Вогонь потрапив у кожне місто України залізничними шляхами.

Вперше Вифлеємський вогонь до нашої держави потрапив ще 1992 року, але як приватна ініціатива окремих пластунів. Офіційно відлік ведеться від 1998 року, коли вогонь передали в Україну на митному переході. Він символізує тепло, мир, злагоду і сподівання. Його заносять у церкви, державні установи, школи, сиротинці, лікарні.

Після 2014 року, коли росія розв’язала війну на сході України, пластуни почали поширювати Вифлеємський вогонь разом з гуманітарною допомогою на передову, щоб Захисники та Захисниці також відчули тепло та підтримку всього народу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin