“Ми змінили свої пріоритети та сфокусувалися на допомозі військовим” – Сергій Моргунов підбив підсумки 2023 року

22 грудня, під час засідання сесії Вінницької міської ради, Сергій Моргунов прозвітував про виконану роботу у 2023 році та розповів про плани громади на 2024 рік.
За словами міського голови, у фокусі депутатського корпусу та виконавчих органів міста цьогоріч була допомога військовим, а також забезпечення економічної стійкості Вінниці, забезпечення функціонування елементів критичної інфраструктури міста, а також підтримка малозахищених верств населення.

“2023 рік – став роком випробувань та викликів, які ми долали разом, всією громадою. Разом ми робили все можливе, щоб наша громада вистояла, а кожен наступний день наближав нас з вами до української Перемоги. Ми стали стійкішими та витривалішими. Ми змінили свої пріоритети, відклали на потім більшість планів та проєктів. Натомість сфокусувалися на головному – допомозі військовим”, – зауважив Вінницький міський голова.

ПРИНЦИПИ І ПРІОРИТЕТИ

Цьогоріч у жовтні рішенням сесії були затверджені ключові принципи та пріоритети роботи міської ради та депутатського корпусу. Але фактично на цей алгоритм роботи місто поступово перейшло з початком великої війни та саме це було головним в його роботі впродовж всього поточного року. Йдеться про:

  • безпеку мешканців нашої громади та посилення обороноздатності військових;
  • сталість критичної інфраструктури, від якої залежить життєдіяльність нашого міста;
  • турботу про тих, хто її потребує.

БЕЗПЕКА ТА ОБОРОНА

На забезпечення потреб Захисників та Захисниць, підтримку нацгвардії та тероборони, а також правоохоронців, які стоять на варті порядку в нашій громаді, з бюджету громади виділено понад 558,8 млн грн.

З них, враховуючи те, що коштом громади юридично неможливо придбати зброю, військову техніку та обладнання, адже це виключне право держави, ми спрямували до державного бюджету, шляхом купівлі військових облігації, майже 300 млн грн.

Ще майже 276 млн грн спрямовано на зведення та оснащення укриттів для захисту людей від атак ворога.

Для підтримки Збройних Сил України громада закуповує та передає все, що може посилити наших воїнів: від хімічних грілок і термосів – до квадрокоптерів, тепловізорів та автівок.

“В цьому році ми продовжили нашу спільну роботу, в тому числі і в рамках Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, роботу якого координує Володимир Гройсман, – розповідає Сергій Моргунов. – У межах наших повноважень ми намагаємося максимально забезпечити наших військових усім, що допомагає виконувати бойові завдання у найгарячіших точках України. Тільки цьогоріч ми допомогли 24 військовим частинам та підрозділам”.

Також громада виділяє фінанси для роботи Координаційного штабу Центрального регіону, який займається звільненням військовополонених.

ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Безпека людей – ще одне з важливих завдань в умовах війни, говорить Сергій Моргунов.

“Щоб захистити нашу громаду від атак ворога, у 2023 році ми продовжили облаштовувати споруди цивільного захисту в закладах освіти, охорони здоров’я, культури тощо. Наразі у 35 садочках та 34 школах – фактично всюди, де була можливість – ми облаштували найпростіші укриття. Це дало можливість організувати офлайн навчання для більшості вінницьких дітей”, – зауважив міський голова.

Цьогоріч місто також провело капремонт сховищ у закладах охорони здоров’я. Йдеться про МКЛ №1 та лікарні ШМД.
Також обладнали укриття на Замостянській 34-А, та у будівлі РАЦСу, яка постраждала від ракетного обстрілу 14 липня 2022 року. Для захисту містян у разі надзвичайних ситуацій підготовлено 80 муніципальних пунктів незламності.

Цьогоріч місто також розпочало будівництво протирадіаційних укриттів на території шести ліцеїв і двох садочків – тих, де з об’єктивних причин обладнати сховища в наявних приміщеннях виявилося неможливим.

Крім того, задля безпеки містян, Вінниця запустила унікальний для всієї України проєкт та почала встановлювати автоматичну систему відкриття замків на дверях в укриттях закладів освіти, медицини та житлових будинків.

Система сама відчиняє двері щойно пролунала повітряна тривога. Наразі встановлено 575 таких замків, і робота в цьому напрямку продовжується.

СТІЙКІСТЬ ЕКОНОМІКИ

“Наша стійкість залежить від економічної спроможності громади. Працююча економіка – це ключовий аспект обороноспроможності. Це також робочі місця та надходження податків до бюджетів різних рівнів, які забезпечують роботу всієї критичної інфраструктури, надання якісних послуг в галузях медицини, освіти та соцзахисту”, – пояснює Сергій Моргунов.

У 2023 році, попри війну, спостерігається певна зупинка спаду економіки, а також помітні незначні покращення макроекономічних показників.

РЕЛОКОВАНІ ПІДПРИЄМСТВА

З початку війни до Вінницької громади релокувалося 353 підприємства. 80 % із них вже працює і вони створили 1 700 нових робочих місць.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення у Вінниці створено більш як 3 200 нових робочих місць, левова частка припадає на 2023 рік. Що говорить і про активність місцевого бізнесу.

“Наше завдання підтримати бізнес та допомогти йому в інтеграції та налагодженні співпраці. Вінниця має статус інвестиційно привабливого міста, і ми справді надаємо всебічну підтримку, щоб підприємці розвивалися”, – говорить Сергій Моргунов.

ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ

Місто продовжує створювати умови для залучення інвестицій, розвиваючи індустріальні парки. Цьогоріч два з них отримали своїх резидентів.

Зокрема стартувало будівництво четвертого парку «ВінІндастрі» і першими свої виробничі потужності тут готують розмістити підприємства “Смарт Лайн” та “Візарді”. Є наміри також у “Фаєрвуда”, щоб розпочати свою діяльність на території парку.

Триває і розбудова агрохарчового парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia, який спеціалізуватиметься на виробництві продукції харчової промисловості.

Планується розширення і першого індустріального парку “Кластер холодильного машинобудування” (UBC group). Там запроєктовано будівництво другої черги заводу. Роботи планують розпочати в наступному році.

ВІННИЦЬКА ПРОМИСЛОВА ДОЛИНА

Цьогоріч зробила крок вперед і Вінницька промислова долина. Тут збудували цех з обробки горіхів та великий логістичний комплекс Корпорації ROSHEN. Працевлаштовано дві сотні людей.

Наразі на її базі розгортають свої промислові потужності ще два підприємства: заводи з перероблення картону та виробництва пульпи.

“Продовжуємо створювати умови для залучення до Вінниці ще більше інвесторів. Один з таких проєктів – інноваційно-технологічний центр «Кристал». На його реконструкцію ми виграли 800 тисяч євро грантових коштів”, – говорить міський голова.

Цей проєкт був на паузі з 2022 року. Тепер, за підтримки партнерів та донорського фінансування, – його реалізація відновлена.

ПІДТРИМКА БІЗНЕСУ

Вінниця весь час тримає зв’язок із бізнесом та робить все, щоб підтримати підприємців та сприяти їхньому розвитку.

Зокрема позитивно зарекомендували себе програми: з компенсації витрат при працевлаштуванні нових робітників, з часткової компенсації витрат за залученими кредитами та впровадження енергоощадних технологій.

У 2023 році 12 підприємств Вінниці встановили сонячні панелі та подали документи для отримання підтримки з міського бюджету. Загальна потужність сонячних електростанцій – 1 265,4 кВт.

За 374 новостворені робочі місця міська рада повернула бізнесу частину ЄСВ.

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ ТА ПАРТНЕРСЬКА ДОПОМОГА

Для зміцнення Вінниці та дотримуючись євроінтеграційного курсу держави, громада продовжує налагоджувати міжнародні стосунки.
Цьогоріч розширили коло закордонних друзів – підписали угоди про побратимство з німецьким містом Карлсруе та французьким містом Нансі. Утворили також так званий трикутник взаємодії між Карлсруе, Нансі та Вінницею.

Крім того, німецький Мюнстер став офіційним партнером Вінниці.

У кінці листопада відкрили офіс Вінниці у Брюсселі.

“Ми очікуємо, що офіційне представництво на міжнародній арені відкриє більше можливостей для обміну досвідом та налагодження нових партнерств з іноземними колегами. Хочу також подякувати всім партнерам, які допомагали і допомагають Вінниці в часи повномасштабної війни”, – говорить Сергій Моргунов.

СТАБІЛЬНІСТЬ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

“Стійкість – це також і стабільна робота критичної інфраструктури. Розуміючи підступність ворога та ризики можливих обстрілів нашої критичної інфраструктури, готуватись до зими ми почали щойно закінчився попередній сезон”, – говорить Вінницький міський голова.

У посиленому режимі працював оперативний штаб з підготовки до опалювального сезону, який об”єднав всі підприємства критичної інфраструктури міста. Завдяки цьому вдалося відпрацювати алгоритм роботи під час холодного періоду.

Для зменшення споживання енергоресурсів та мінімізації енерговтрат було зроблено ремонти 41 даху та міжпанельних стиків у десяти будинках. Також відремонтували 22 ліфти.

Готуючись до зими, комунальні служби провели планові поточні ремонти на котельнях та мережах.

ВМТЕ залучило технічну допомогу на суму близько 90 млн грн донорських коштів.

Для підвищення енергоощадності цьогоріч Вінниця розпочала нову муніципальну програму, яка передбачає посилення енергетичної незалежності на муніципальному рівні – в закладах комунальної власності.

Зокрема, встановлюються сонячні електростанції на дахах лікарень: Центру матері та дитини та третьої міської лікарні. Їх сумарна потужність – близько 150-ти кВт. На черзі – ВМКЛ №1.

Окрім того, встановили сонячні панелі для Прозорого офісу на Вишеньці за підтримки українсько-швейцарської програми EGAP (30 кВт).

Також для економії енергоресурсу цьогоріч Вінниця суттєво оновлює рухомий склад ВТК. Партнери зі Швейцарії передали місту 28 трамваїв Tram2000. Працівники Вінницької транспортної компанії випустили на маршрут 7 VinLine з автономним ходом. У порівнянні зі старими ЗіУ ці тролейбуси споживають на 30% менше електроенергії. До того ж було придбано 21 польський тролейбус Solaris Trollino.

ЗБЕРЕЖЕННЯ ЯКОСТІ МЕДИЦИНИ

Збереження якості освіти та медицини та забезпечення сталого їх функціонування – це теж беззаперечна складова стійкості громади. Тому протягом 2023 року ми зосередились на збереженні стабільної роботи освітян та медиків, розповів Вінницький міський голова.

“Ми завершили формування спроможної мережі, яке відбувається в межах національної реформи охорони здоров”я. Окрім того, як ви знаєте, через війну навантаження на лікарні всіх рівнів зросло в рази. Тому ми продовжуємо створювати умови для комфорту пацієнтів, зокрема й наших воїнів. Усі наші заклади охорони здоров’я активно співпрацюють із військово-медичним центром та долучаються до лікування поранених”, – говорить Сергій Моргунов.

Завдяки новим контактам з містами Німеччини і Франції розпочали взаємодію на рівні лікарів із фахівцями Мюнстера, Карлсруе та Нансі.

Також цьогоріч відкрили оновлене терапевтичне відділення та два відділення відновного лікування та реабілітації на базі МКЛ №1. Відремонтували амбулаторію сімейного лікаря в Писарівці. Оновили «Міський центр мікрохірургії ока» МКЛ №3. І вже в наступному році Центр зможе приймати пацієнтів.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ГРОМАДИ

Впродовж року з бюджету громади на соціальні виплати для наших Захисників і Захисниць, членів їхніх сімей, малозабезпечених родин та інших соціально вразливих категорій населення спрямовано майже 770 млн грн.

У зв”язку з активною фазою війни, в громаді посилили роботу з військовослужбовцями та їхніми сім’ями, а також родинами загиблих Героїв та Героїнь. Також запровадили низку нових виплат, зокрема, для діток наших полеглих воїнів на оздоровлення, в дарунок до Дня Святого Миколая, а першокласникам – ще й до Дня знань. В межах ініціативи “Вінничани важливі” малозахищеним категоріям містян видано понад 40 000 продуктових наборів.

Окрім того, понад 300 дітей ветеранів, захисників, які загинули або зникли безвісти або отримали поранення, цього літа змогли відпочити за кордоном.

“Дякую нашим іноземним партнерам і безпосередньо мерам міст Кельце, Карлсруе та Мюнстер за таку можливість. Адже для наших діток – це можливість психологічно перезавантажитись та на певний час забути про війну в Україні”, – говорить Сергій Моргунов.

Безпосередньо на території нашої громади було організовано роботу пришкільних таборів, де мали змогу оздоровитися 4,5 тисячі учнів. Загалом працювали 28 таких таборів.

Вінниця також однією з перших долучилася до державного проєкту “Помічник ветерана”. Від жовтня 12 консультантів допомагають військовим адаптуватися до цивільного життя.

БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ

Ще один важливий напрям роботи, за яким працює громада, – створення безбар’єрного середовища, адже війна травмує як цивільних людей, так і наших захисників.

Цьогоріч за фінансування німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) облаштували з’їзди з тротуарів на кількох вулицях міста. Також встановили 14 пандусів у житлових будинках. Облаштували згідно з вимогами безбар’єрності вхідні групи у ЦМтаД та МКЛ №3. Наступного року продовжать адаптовувати для людей з інвалідністю приміщення центру первинної допомоги №2 та поліклініці лікарні №3.

ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ РЕГІОНАМ

Вінницька громада завжди була і залишається місцем, де живуть небайдужі до чужого горя люди.

“Ми були поруч з тими громадами, які зазнали обстрілів або були підтопленні після знищення росією Каховської гідроелектростанції”, – говорить Сергій Моргунов.

Спільно з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом та депутатським корпусом вінничани неодноразово формували та передавали гумвантажі громадам, які зазнали окупації та найбільше постраждали внаслідок військової агресії росії – до Білопілля, Балаклії, Херсону. Також допомагали у забезпеченні питною водою Чугуєва.

Також з бюджету громади виділяли субвенції на підтримку постраждалих територій.

ПАМ’ЯТЬ

“Сьогодні Україна платить надзвичайно велику ціну за свою незалежність, за право українцям бути українцями, за можливість мати вибір. Збереження пам’яті та правди про трагічні події нашої історії, утвердження української ідентичності, як і гідне вшанування подвигу полеглих оборонців – наш спільний і беззаперечний обов’язок”, – зауважує міський голова Вінниці.

Тож для вшанування Захисників і Захисниць, які загинули у російсько-українській війні, цьогоріч за ініціативою їхніх родин у Вінниці облаштували комплекс пам’яті на площі Шевченка.

Також спільно із Благодійною організацією пам’яті жертв теракту у Вінниці на площі Перемоги встановили пам’ятний знак «Жертвам ракетних ударів по Вінниці».

Цьогоріч місто також поставило крапку над “і” в питанні радянської спадщини на Європейській площі і сформувало гідне місце пам’яті воїнів Другої світової війни на Меморіалі Борців з нацизмом. Ця робота в громаді продовжиться.

ПЛАНИ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

“У 2024 році наші пріоритети залишатимуться незмінними – це безпека та оборона, стійкість та турбота”, – говорить Сергій Моргунов.

Вінницька громада всі вільні кошти бюджету, крім захищених статей, розподіляє згідно з пріоритетами.

Зокрема майже 1 млрд планується направити на підтримку Захисників та Захисниць, боєздатність армії та посилення безпеки в громаді – будівництво ПРУ та модернізації системи оповіщення. Загалом це понад 30% від тих коштів, які можна розподілити і які не є захищеними.

“Як і цьогоріч ми будемо купувати безпілотні літальні комплекси, транспорт, квадрокоптери, тепловізори та інше спеціальне обладнання необхідне воїнам, зокрема на передовій та для роботи ППО”, – говорить Сергій Моргунов.

Окрім того, на підтримку критичної інфраструктури та задля зміцнення економічної стійкості громади, планується спрямувати 1,2 млрд грн.

Ще понад 800 мільйонів піде на соціальний захист. Це підтримка наших оборонців, родин загиблих військових та малозахищених мешканців громади, які потребуватимуть допомоги.

“Наше головне завдання – робити все від нас залежне для наближення нашої Перемоги, яка обов’язково буде. Так, наш шлях – тривалий і важкий, але на цьому шляху ми не одні. Ми разом, ми згуртовані та сильні. Ми маємо серйозну міжнародну підтримку. І найголовніше – наші Збройні Сили України. Дякую Захисникам і всім вінничанам, що кожен на своєму місці продовжує працювати та не опускає руки. Вдячний також депутатському корпусу та Вінницькій ОВА. Разом – Переможемо. Слава Україні!”, – підсумував міський голова Сергій Моргунов.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin