У Вінниці підсумували результати виконання Програми економічного і соціального розвитку громади в нинішньому році, і схвалили програму на 2024 рік

На засіданні чергової сесії Вінницької міської ради директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Максим Мартьянов розповів про результати, яких вдалося досягнути у 2023 році у межах Програми економічного і соціального розвитку ВМТГ. Також затвердили однойменну Програму на прийдешній 2024 рік.

Програму на наступний рік розробляли відштовхуючись від основних пріоритетів Вінницької міської ради – безпека та оборона, стійкість, турбота. Тож основними завданнями Програми економічного і соціального розвитку громади у 2024 році буде підтримка українських Захисників та Захисниць, реалізація інвестиційних проєктів у промисловості, зокрема на території індустріальних парків, забезпечення сталої роботи об’єктів критичної інфраструктури та комплексна підтримка бізнесу, який працює на території Вінницької громади. Передбачене також надання адміністративних і соціальних послуг жителям громади та людям з числа ВПО, забезпечення продовольчої безпеки тощо.

Стійка економіка: Промислова долина та індустріальні парки, підтримка бізнесу, робочі місця для вінничан і релокація

За словами Максима Мартьянова, стабільне функціонування всіх галузей економіки потягнуло за собою збільшення надходжень до бюджету.

“У 2023 році промисловий сектор громади, за даними моніторингу, в цілому, забезпечив стабільну роботу. Обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) основного кола підприємств м. Вінниці за підсумками року очікується на рівні 38,7 млрд грн, що на 8,3% більше, за фактичний обсяг у 2022 році. У місті також збільшилася кількість суб’єктів господарської діяльності – 52,5 тис. осіб. Протягом цього року ми продовжували приймати релокований бізнес, загалом з початку повномасштабної війни в Україні до Вінницької громади перемістилися близько 350 суб’єктів господарювання, більша частина з яких, а це понад 80% від їх загальної кількості, вже відновили свою діяльність, що дало можливість створити понад 1,7 тис. нових робочих місць, в тому числі для працевлаштування місцевого населення”, – розповів Максим Мартьянов.

Сильним поштовхом для розвитку промислового сектору Вінницької громади стала розбудова індустріальних парків. У 2023 році за рішенням Кабміну “ВінІндастрі” долучився до реєстру індустріальних парків України. Цьогоріч також було обрано керуючу компанію та укладені договори з чотирма резидентами ІП, половина з яких вже почала будівництво своїх заводів. Тим часом в межах Вінницького індустріального парку стартувало будівництво агрохарчового парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia (І черга). Цей проєкт передбачає розвиток харчової промисловості, нарощення потенціалу доданої вартості та залучення інвесторів.

Варто зауважити, що цієї осені відновилася реконструкція інноваційно-технологічного центру “Кристал” завдяки грантовим коштам в рамках спільного проєкту німецької урядової компанії GIZ та ПРООН “Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)”.

Водночас поповнилася громада і новими підприємствами, які працюють в різних секторах економіки. Так, на початку року введено в експлуатацію новозбудований логістичний комплекс всеукраїнської мережі «Аврора», де створено понад 600 нових робочих місць. Нові потужності з’явились і на території Вінницької промислової долини, зокрема відкрито нове підприємство – ТОВ “Розподільчий центр “Плюс” Кондитерської корпорації “Roshen”, завершені будівельні роботи зі спорудження цеху обробки горіхів ПрАТ “Вінницька кондитерська фабрика”, триває будівництво виробничо-складського комплексу з виробництва гофрокартону та заводу з виробництва пульпи.

Максим Мартьянов також розповів, що місцевим підприємцям, задіяним в різних сферах економічної діяльності в 2023 році була надана фінансова допомога за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади у вигляді часткової компенсації:

– витрат за встановлені відновлювальні джерела енергії;

– роботодавцям витрат на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новостворені робочі місця;

– відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього підприємництва.

Агропромисловий комплекс та продовольча безпека

Не оминув увагою муніципалітет і аграріїв, переважна частина яких працює та забезпечує продовольчу безпеку громади на приєднаних територіях у трьох старостинських округах:

“За рахунок коштів бюджету Вінницької МТГ фінансову підтримку на безповоротній основі в сумі 200 тисяч грн одержали 40 пасічників, які працюють на сільських територіях Вінницької МТГ. Місцевий аграрний бізнес продовжує працювати та намагається розвиватися попри перешкоди. В аграрній сфері наразі працюють 13 сільськогосподарських підприємств, 22 фермерських господарства та майже 9,5 тисяч особистих селянських господарств. Діяльність місцевих аграріїв здебільшого базується на вирощуванні та збуті зернових та технічних культур, – розповідає Максим Мартьтянов. – Для захисту інтересів всіх учасників аграрного ринку цьогоріч були створені громадські організації “Асоціація фермерів та приватних землевласників Вінницької міської територіальної громади” та “ВІННИЦЬКІ БДЖОЛЯРІ”, які впродовж року розпочали активну діяльність у напрямку налагодження співпраці з іноземними партнерами”.

Безбар’єрність на дорогах та забезпечення благоустрою в громаді

Вінницькі комунальні працівники та дорожні служби продовжують підтримувати в нормальному стані міський простір, враховуючи потреби маломобільних груп населення. Цьогоріч завершено ремонт вулиці Батозької та низки інших.У ході робіт будівельники відновили асфальт на дорогах, облаштували тротуари та велодоріжки з нанесенням відповідної розмітки, облаштували зупинки громадського транспорту для комфорту населення та пандуси на пішохідних переходах та інших об’єктах благоустрою.

А для економії енергоресурсу цьогоріч Вінниця суттєво оновлює рухомий склад Вінницької транспортної компанії. Партнери зі Швейцарії передали місту 28 трамваїв Tram2000. Працівники Вінницької транспортної компанії випустили на маршрут 7 VinLine з автономним ходом. У порівнянні зі старими ЗіУ ці тролейбуси споживають на 30% менше електроенергії. До того ж було придбано 21 польський тролейбус Solaris Trollino.

Житлово-комунальна сфера

Для скорочення непродуктивних витрат енергії та ресурсів забезпечено виконання ремонтних робіт та технічне утримання об’єктів житлового фонду. З початку року проведено капітальний ремонт покрівель житлових будинків м. Вінниці. Для енергоощадності будівельники також провели капітальний ремонт швів міжпанельних стиків, інженерних мереж, заміняли вікна та дверні блоки в під’їздах житлових будинків, ремонтували ліфти тощо.

Задля підвищення надійності роботи обладнання в осінньо-зимовий період та в умовах можливих відключень електроенергії в житлових будинках будівельники проводили поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем електропостачання. Тривала також робота зі створення ОСББ в багатоквартирних будинках.

Розвиток енергоефективності в школах та лікарнях громади

Впроваджуючи ідею Європейського Зеленого Курсу, покликаний відвернути негативні наслідки змін клімату, Вінниця виконує низку енергозберігаючих заходів в громадських будівлях. Зокрема, в рамках підготовки до осінньо-зимового періоду 2023-2024 р. будівельники провели капремонт покрівель у трьох закладах освіти громади, а задля безпеки дітей почали будівництво протирадіаційних укриттів у ліцеях №№ 11, 12, 13, 23, 30, 33.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin