У Вінниці квартальні комітети допомагають ЗСУ та співпрацюють з офіцерами громади

Допомога Збройним Силам України та малозабезпеченим верствам населення, каналізування вулиць на умовах дольової участі жителів, поточний ремонт доріг та благоустрій територій. Це далеко не повний перелік того, чим опікуються квартальні комітети. Таких в Асоціації органів самоорганізації населення Вінниці працює 20-ть. І робота тут кипить практично без вихідних.

Ранок Дня Соборності України Надія Кавецька зустріла на робочому місці. Що таке щодня ходити одними й тими ж вуличками, зустрічатися із жителями вирішувати їхні проблеми, відповідати на запитання та допомагати – жінка знає не з чуток, адже пішов вже 24-й рік відтоді, як вона очолила квартальний комітет «Ясний», що на Старому місті. Не похитнули її професійність і важкі роки повномасштабної війни. Розповідає, що з початком російської агресії, молодь активніше долучається до роботи об’єднання, а з розбудовою інституту «Поліцейський офіцер громади» – стає менше правопорушень.

«Дуже зручно, що наш квартальний комітет знаходиться в одному приміщенні зі новоствореною станцією поліцейських офіцерів. Ми контактуємо з різних питань. Знаєте, у людей зовсім інші відчуття, коли поряд правоохоронці. Ще більше поваги, більше відповідальності. Бачимо реальні кроки щодо подолання негативних явищ у суспільстві», – зазначає Надія Миколаївна.

Не приховує переваг від такої тісної взаємодії й поліцейський офіцер громади, капітан поліції Сергій Подгорний.

Каже: «Ми постійно співпрацюємо, проводимо приймання громадян. Коли є потреба, спільно реагуємо на скарги».

«Для жителів і для нас – така взаємодія корисна. Ми звертаємось, до нас звертаються. Так набагато легше і швидше вирішувати поставлені завдання», – додав поліцейський офіцер громади Дмитро Сусла.

Територію обслуговування квартального комітету «Ясний» Надія Миколаївна жартома називає «великим селом». Маючи на увазі, що тут усі один одного знають, а тому відразу дають оцінку зробленому.

«Нічого не можна приховати чи навпаки перевищити власну роль у тому, що вдалося зробити. Навпаки, ми єдина команда, єдиний живий організм, – зазначає жінка. – Прикладом такої згуртованості є наша підтримка Захисників та Захисниць. Від початку повномасштабного вторгнення збираємо вантажі для фронту і відправляємо один чи двічіна місяць, відвідуємо військових, які лікуються. Печемо, варимо, купуємо одяг для поранених. Зокрема, торік справжнім сюрпризом до новорічного столу наших вояків стали порційні коробочки з оселедцем під шубою, також нарізали зо 9-ть відер салату олів’є, приготували сотню банок плову і прикрасили їх наліпками з привітаннями, аби хоч якось потішити та зігріти душу військовим. Зараз лаштуємо чергову допомогу на фронт. Вона вирушить найближчими днями».

Пані Надія розповідає, що серед щоденних турбот, залишається й підтримка внутрішньо переміщених осіб, а також найбільш вразливих верств населення. До новоріччя для близько сотні малюків разом із волонтерами влаштували святкові ранки. Але чи не найбільшої опіки й не лише у свята потребують самотні старенькі.

«У нас мешкає понад 4, 5 тисяч жителів. Так склалось історично, що здебільшого це люди поважного віку. Є серед них і самотні або такі, кого не навідують діти. Тож ми беремо й цю місію на себе. Треба бачити, як старенькі радіють з того, що про них дбають. Іноді навіть буханець хліба приймають зі сльозами вдячності. Комусь необхідно вивезти з оселі непотріб, а комусь конче потрібна медична допомога. Підтримуємо всіма можливими способами, всіма силами», – з хвилюванням говорить очільниця комітету.

Цього дня у її приймальні вистачає люду, як завжди на початку тижня. Кожен зі своїми потребами та проблемами. Серед відвідувачів і Наталія Молодова. Жінка каже: «Квартальний комітет – місце, де дійсно можна вирішити питання, які цікавлять. Ні тобі черг, ні тобі прийдіть завтра-післязавтра. Тут все організовано для спілкування з людьми».

«Я постійно дивлюсь і дивуюся, звідки у них беруться сили. Вони завжди комусь допомагають. Ніколи не чула, щоб відмовили», – своєю чергою ділиться Марина Доманська, дружина Захисника.

На це пані Надія лише посміхається. Каже, особливого секрету немає. Справа у людях, які працюють поряд. Особисто її надихає Олена Петрусь, яка є секретаркою квартального комітету. Це і нова хвиля, і молодечий запал, і свіжі ідеї.

«Ми з Оленою спрацювалися так, що розуміємо одна одну з пів слова, і навіть погляду. Можемо знайти вихід з будь-якої ситуації і спільну мову з будь-якими людьми, – зазначає Надія Кавецька. – Ми намагаємося зробити так, щоб люди йшли від нас задоволеними. І саме відчуття, що ти приносиш користь, додає сил для подальшої роботи».

Чимало такої роботи у січні додав сніг. І Надія, і Олена опікувалися чистотою вулиць. Для цього кілька разів об’їздили їх разом із грейдером шляхового управління.

«Сідаємо і їдемо розчищати дороги, поповнювати на майданчиках запаси сольової суміші. Згідно із Правилами благоустрою жителі мають самі використовувати її, посипати схили та підйоми. А також прибирати сніг на відстані 5 м від своїх парканів, – нагадує пані Надія. – Це те, що допоможе нам усім достойно пережити зиму».

А навесні стартує інший важливий комплекс господарчих робіт. Це, зокрема і традиційні толоки із прибирання, і покіс трави, і поточне обстеження зелених насаджень, і ремонт дитячих ігрових майданчиків тощо. Надія Миколаївна каже, що запорукою успіху майбутніх, як і попередніх планів, є всебічне сприяння усіх департаментів та служб Вінницької міської ради.

«Вони були й залишаються налаштованими на конструктив та вирішення нагальних завдань. Ми постійно відчуваємо підтримку на усіх рівнях, – зазначає вона. – Наша сила в єдності й поки ми разом нашій спроможності немає меж».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin