У Вінниці провели черговий навчальний семінар для місцевих аграріїв

У Вінниці цього тижня пройшов навчальний семінар для місцевих фермерів та пасічників, який був присвячений обговоренню ефективного застосування засобів захисту рослин без шкідливих наслідків. Організаторами заходу були представники управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій міської ради.

Серед запрошених спікерів були науковці та дорадники з Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН – Людмила Погоріла та Юрій Векленко. Учасникам семінару вони розповідали про сучасні технології обробітку ґрунту та застосування засобів захисту рослин безпечних для бджіл. Звертали увагу пасічників та фермерів і на важливість правильного вибору посівного та посадкового матеріалів, адже від якісного насіння залежить майбутній врожай.

Директор інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександр Корнійчук зазначив, що підписаний напередодні тристоронній Меморандум про співпрацю між Вінницькою міською радою, Інститутом кормів та Асоціацією фермерів та приватних землевласників ВМТГ дає можливість агровиробникам отримати комплексну підтримку у роботі, а також залучати нові технології та нові знання за допомогою дорадництва.

«Задля забезпечення комплексного розвитку сільських територій та аграрного виробництва в більшості розвинутих країн світу функціонує система сільськогосподарського дорадництва, яка надає виробникам сільськогосподарської продукції інформаційно-консультативну допомогу з питань передачі нових знань та впровадження сучасних технологій. Дуже добре, що і Вінницька громада йде цим шляхом. Зараз наше завдання, як науковців, донести всі діючі інструменти та можливості агровиробникам», – сказав директор Інституту.

Начальниця управління розвитку сільських територій Наталія Павленко зазначила, що впровадження дорадчих послуг на території громади є одним із напрямів Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. І запорукою успіху на шляху до розвитку агропромислового сектору є налагодження комунікації та відкритого діалогу між всіма суб’єктами господарювання, а платформою для такого спілкування стали тематичні навчальні семінари.

Голова громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників ВМТГ» Андрій Ковальчук розповів про плани та подальшу співпрацю аграріїв та пасічників в контексті безпечного використання засобів захисту рослин, щоб не допускати випадків отруєння бджіл.

«Маємо на меті налагодити співпрацю з пасічниками так, щоб довести втрати бджіл до мінімуму, а в ідеалі – до нуля. Разом з тим сьогодні ми опрацьовуємо питання збільшення кормової бази для бджіл шляхом засівання городів, які не використовуються власниками, медоносними культурами. І в цьому напрямку тісно співпрацюємо з головою ГО «ВІННИЦЬКІ БДЖОЛЯРІ» Дмитром Дудником», – наголосив Андрій Ковальчук.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin