У Вінниці триває тренінг з питань інтеграції послуг з ВІЛ: протидія та профілактика ВІЛ

24 та 25 червня у Вінниці триває тренінг з питань інтеграції послуг з ВІЛ, який стосується профілактики хвороби серед постраждалих від гендерного насильства, тестування, запобігання поширення хвороби. У ньому взяли участь керівники ЦПМСД Вінниччини, серед них – медичні директори п’яти закладів первинної медицини міста Вінниці.

Тренінг організували Центр громадського здоров’я МОЗ України та Європейське регіональне бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я.

«Гендерно зумовлене насильство має серйозні наслідки для фізичного, психологічного, сексуального та репродуктивного здоров’я постраждалих включно зі збільшенням ризику зараження ВІЛ. Медичні працівники відіграють важливу роль у наданні комплексної допомоги постраждалим від насильства. Вони часто є першою точкою професійного контакту з постраждалими та, окрім надання медичної допомоги, можуть перенаправити постраждалих до соціальних, правових та інших послуг», – зазначають організатори заходу.

Мета тренінгу – надати практичні рекомендації керівникам медустанов стосовно послуг протидії ВІЛ, а саме: тестування на ВІЛ за ініціативою медичного працівника, надання меддопомоги людям, які постраждали від насильства, зокрема призначення постконтактної профілактики ВІЛ, гепатитів та запобігання небажаної вагітності і передачі хвороби.

«Важливо розуміти, що сімейний лікар контактує з пацієнтом першим зі спеціалістів. Він має виявити, що людина знаходиться в групі ризику або є потенційним переносником хвороби. Лікар загальної практики має спочатку поспілкуватися з пацієнтом, а згодом, за його згоди, зробити йому швидкий тест на ВІЛ/СНІД. І далі працювати з пацієнтом залежно від результатів тестування. Якщо випадок зараження підтвердився, сімейний лікар скеровує пацієнта до інфекціоніста», – зазначила медична директорка ЦПМСД №1 Наталя Павлюк.

Тренінг містив сесії стосовно гендерно зумовленого насильства та надання допомоги постраждалим від нього, безпосереднє проведення тестування на ВІЛ, профілактику передачі хвороби від матері до дитини та моніторинг даних щодо хвороби.

«На тренінгу ми розібрали нормативно-правову базу, яка регламентує роботу з питань протидії ВІЛ/СНІД. Провели дуже цікаву рольову гру стосовно гендерної політики у сфері запобігання хвороби, розібрали алгоритми роботу з тестування ВІЛ/СНІДу, клінічний маршрут пацієнта, за яким сімейні лікарі направлятимуть пацієнтів на подальше обстеження. За участю працівників Центру контролю та профілактики хвороб і Центру інфекційних хвороб провели тестування зразків сироватки крові швидкими тестами різних виробників, відпрацьовуючи техніку їхнього використання. Загалом багато чого нового дізналися і навчилися», – розповіла медична директорка ЦПМСД №5 Алла Познякова.

Отримані на семінарі знання та навички медичні директори передадуть своїм підлеглим – безпосередньо сімейним лікарям у ЦПМСД, які обслуговують мешканців Вінницької громади.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin