Презентували серію марок, присвячені маршруту Camino Podolico

У Вінниці урочисто презентували серію марок під назвою «Camino Podolico – частина першого європейського культурного маршруту». Це відбулося в День святого Якова, який у григоріанському календарі припадає на 25 липня, з нагоди підтвердження Радою Європи сертифікації Подільського шляху святого Якова.

На сувенірному маркованому аркуші, який Вінницька міська рада презентувала спільно з акціонерним товариством «Укрпошта», зобразили дев’ять найпопулярніших пам’яток маршруту від Вінниці до Кам’янця-Подільського. А на індивідуальній марці й листівці відтворили зображення скульптури святого Якова біля вінницького костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської, який є відправною точкою маршруту Camino Podolico. Звідси вирушає кожен паломник, який починає свій шлях з Вінниці – найсхіднішої офіційної точки Шляху святого Якова в Європі.

Саме тут, біля скульптури апостола, 25 липня відбулася презентація й урочиста церемонія погашення власної марки «Camino Podolico – частина першого європейського культурного маршруту».

У церемонії спецпогашення взяли участь заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний, міський голова Гнівані Володимир Кулешов, міський голова Бару Володимир Саволюк, заступник міського голови Кам’янця-Подільського Дмитро Назаренко, заступник голови Вінницької обласної ради Ігор Івасюк, секретар кустодії братів менших капуцинів в Україні брат Костянтин Морозов і директорка з розвитку мережі Вінницького регіону Акціонерного товариства «Укрпошта» Оксана Шабанова. Усі разом вони погасили марку спеціальним поштовим штемпелем постійної дії «Місто ідей» і підписали конверти. Участь у цій події також взяли координатори та активісти Подільського шляху святого Якова.

«Вже рік Україна є повноправним членом Європейської федерації Шляху святого Якова з правом голосу. А віднедавна ще й частиною культурного маршруту, сертифікованого Радою Європи. Це визнання всієї України як спроможної країни і в культурному, і в духовному, і в туристичному сенсі. Ми вже маємо плани щодо продовження нашого шляху далі на захід, щоб з’єднати Camino Podolico з європейськими маршрутами. Це один з кроків, які робить Україна для того, щоб стати повноправним членом європейської родини в той час, коли наші воїни виборюють нашу незалежність і наше майбутнє», – сказав у вітальному слові заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Секретар кустодії братів менших капуцинів в Україні Костянтин Морозов у свою чергу сказав, що «те, що під час війни українців приймають в цю родину, певним чином також є знаком, що Бог про нас не забув». Він звернув увагу на те, що в цьому році по маршруту йдуть також діючі та колишні військові, їх родини.

«По цьому шляху ходять абсолютно різні люди вже тисячу років: віруючі, невіруючі, агностики… Дорога тебе приймає таким, яким ти є, пристосовується до твого темпу і насправді тебе веде. І є такий цікавий досвід, що деякі рани ця дорога лікує. Бо для того, щоб наше життя було кращим, новим, нам треба нове мислення, нових думок, нових вражень. У нашому контексті це те, що нам буде потрібне всім, бо ми усі зранені війною. Я всім бажаю, щоби ми на цих шляхах відчули цю зустріч з самими собою, зустріч з дорогою, зустріч з благодаттю», – сказав брат Костянтин.

Родзинкою церемонії став картмаксимум із зображенням вінницької скульптури святого Якова на відправній точці Camino Podolico. Цю листівку з наклеєною на лицьовому боці тематичною поштовою маркою і відбитком штемпеля з підписами всіх учасників церемонії відправлять поштою з Вінниці до Сантьяго-де-Компостела в Іспанії – в Управління туризму Галісії та штаб-квартиру Європейської федерації Шляху святого Якова. Таким чином вона подолає 4625 кілометрів.

Усі охочі також мають можливість замовити до 16 серпня маркований блок, конверт, марки і листівки зі скульптурою святого Якова. Зробити це можна через Офіс туризму Вінниці (телефоном чи електронною поштою). Детальна інформація про замовлення та доставку по Україні і за кордон доступна на сторінках Visit Vinnytsia та Camino Podolico.

Довідка: Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова – це культурно-пізнавальний та паломницький маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар за моделлю Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії. Маршрут поєднує 14 точок Вінницької та Хмельницької областей: Вінницю, Гнівань, Браїлів, Жмеринку, Северинівку, Бар, Ялтушків, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці, Маків, Кам’янець-Подільський та інші мальовничі містечка та села Поділля. Вінницьку міську раду як координатора Camino Podolico офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова на Генеральній асамблеї організації у червні 2023 року. За результатами успішного проходження сертифікаційного циклу Ради Європи в травні 2024-го підтверджено статус Подільського шляху святого Якова як частини європейського культурного маршруту Camino de Santiago.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin