Учасники традиційного, вже ХІІІ, фестивалю борщу приїхали 21 вересня, на Другу Пречисту, у Правилівку Оратівського району з шести областей України і… з Білорусі. І привезли з собою аж 33 борщі! Летить по світу слава борщу! Адже без нього немає і дня в Україні! Бог дав гарну погоду, і настрій у всіх був піднесений, веселий.

“Хай Європа почує, що у Правилівці фестиваль борщу справляють!” – жартували люди.

Цей фестиваль Ганна Секрет, заслужена журналістка України, кавалер ордена княгині Ольги, створила, можна сказати, власноруч. Купила за свої гроші сусідню з батьківською садибу у Правилівці, облаштувала “Театр на городі”. Тепер сюди з’їжджаються гості з Вінниччини, з України, з-за кордону… Творчі колективи кухарів і самодіяльних артистів змагаються, у кого борщі смачніші, пісні мелодійніші, гуморески смішніші… А всі присутні смакують і борщами, і пиріжками, варениками, дерунами, млинцями… Борщики присмачують піснями і жартами. Кажуть, що дівчата у Правилівці, як писанки, а молодиці — хоч води напиться!

– Відразу на чотирьох конфорках я зварила шестивідерну – не шестилітрову, а шестивідерну! – каструлю борщу, – розповіла Оксана Моторна з Гончарівки Літинського району. – Курочки були домашні, а ще реберця свинячі, картопля, перчик, капуста, помідори, квасолька — все свіже, все своє! Сальцем затирала, часником заправляла. Напекла у печі кілька дечок пиріжків з горохом. Звичайно, трохи вдома залишила, щоб родина мала що їсти. А ще пригостила дівчат із нашого народного фольклорного насамблю “Джерело” Багринівського БК – щоб краще співали! Ну, і всіх правилівських гостей почастувала — їжте, люди, досхочу!

Цього дня бабуся, мама і донька Моторні не тільки співали, а ще й заливисто грали на березовій корі. Вони єдині в Україні володіють цією унікальною технікою народної гри, їх представили у ЮНЕСКО.

Тридцять три борщі спробувати — це вам не жарт! Довелось членам журі, “журам”, як їх з любов’ю назвали, добре потрудитись! Гурт “Подільські козаки” під керівництвом Леоніда Луцишина навіть визначив вік українського борщу — 7527 років, з часів нашого прадавнього Трипілля.

Поки один за одним виходили кухарки з борщами і ансамблі з піснями, Світлана Бевз, учасниця АТО, збирала допомогу “Для захисників, які тримають небеса над Україною”. Вінницькі волонтери відвезуть цю допомогу на Схід, на передову.

Порадували піснями Олесь Коляда, соліст гурту “Сябри” із Білорусі, кияни Раїса Поштар і пан Ярослав, вінничани Віктор Кавун, Марія Червоній, Сергій Журавльов. І всі, хто піднімався на уквітчану сцену, знаходили щирі, сердечні слова подяки організаторам цього емоційного, радісного свята — Ганні Василівні Секрет, її сестрі Вірі Василівні і головному спонсору Володимиру Маринчуку.

Хіба може бути борщик несмачним? Всі тридцять три кухарки отримали дипломи і подарунки за перше місце. А найпершими з перших стали Євгенія Танянчук з Метанівки Теплицького району, Інна Подгорняк з Київщини та вже згадана Оксана Моторна із Багринівського БК.

Всі разом присутні побажали, щоб наступний, ХІV, фестиваль борщу відбувся у мирній Україні!

Тридцять три борщі готували у “Театрі на городі” Ганни Секрет

Тридцять три борщі готували у “Театрі на городі” Ганни Секрет
“Приїжджайте у Правилівку!”