Адже перед в’язнями, багато із яких сидять вже 7 чи 8 «ходку», виступили одразу 2 лауреати літературної премії Тараса Шевченка – Василь Герасим’юк та Анатолій Кичинський… І цей поетичний десант невипадково читав свої вірші персоналу та зекам колонії №86 у Вінниці… Бо саме тут  2 роки і 3 місяці за радянських часів в 1979-81-х роках сидів ще один Шевченківський лауреат – Тарас Мельничук… Тому генерал Василь Микитович Дремлюга вперше в Україні запросив поетичну еліту за колючий дріт на вулиці Верхарній…

А лауреати літературної премії Тараса Шевченка – Василь Герасим’юк та Анатолій Кичинський, друзі, земляки та дослідники творчості геніального поета-дисидента Тараса Мельничука поділились із вінничанами та спецконтингентом «Зони №86» віршами самого Мельничука, про нього і спогадами про цю унікальну людину – «Князя Роси»…

Так на Вінниччині 25-го – 26-го вересня пройшов 8-й Фестиваль поезії “Від Гуцулії-до кряжів донецьких” імені Тараса Мельничука, лауреата Шевченківської премії.

Спершу 25-го вересня у Вінниці фестиваль стартував читаннями у Вінницькому і Донецькому університетах та колонії №86.  А 26-го фестиваль завітав у Ямпіль на півдні Вінниччини, де в музичній школі, в селі Буша та бібліотеці села Клембівка 2 лауреати Національної премії України імені Т.Г. Шевченка Василь Герасим”юк (Київ) і Анатолій Кичинський (Херсон), письменники Києва, Вінниці, Чернівців та Івано-Франківська читали вірші та спогади про Тараса Мельничука. Меценатом свята виступив народний депутат України Геннадій ВАЦАК.

Стежками Тараса Мельничука у вінницькій колонії номер 86! Генерал Василь Дремлюга про візит 2-х лауреатів Національної премії Шевченка та поетеси Ніни Гнатюк у виправний заклад у Вінниці, де із квітня 1979 по липень 1981-го року відбував покарання “Князь Роси” Тарас Мельничук.

Виступ в зоні номер 86 у Вінниці поетеси Ніни Гнатюк, де в 79-81 роках сидів серед криміналітету геніальний поет Тарас Мельничук.

Сьогодні у Ямполі 2 лауреати Національної літературної премії Тараса Шевченка читатимуть дітям свої вірші про геніального поета Тараса Мельничука, який після вінницької тюрми працював у місцевому радгоспі кочегаром 10 місяців…

Ямпіль в надійних руках – “міністр культури” району Віктор Замишляєв та голова обласної організації СПУ Вадим Вітковський відкрили у музичній школі Ямполя другий день фестиваль поезії пам’яті геніального поета Тараса Мельничука за участі 2-х лауреатів державної премії Тараса Шевченка… Враження залишились тільки найкращі!