А все тому, що перевізник вирішив скоротити маршрут автобуса, яким люди могли вибратись до міста.

– Кілька днів тому нас поставили перед фактом: єдиний маршрут (16-А “Водоканал-Медмістечко”) буде скорочено до зупинки Садова. Мовляв, все через неякісний стан дороги.

Тепер дітям, пенсіонерам, людям з інвалідністю та всім жителям Березини та Медмістечка доведеться йти пішки трасою М-21, яка не оснащена тротуарами, півтора кілометра до маршрутного таксі. Що вже казати про тих, кому треба дістатись лікарні. На носі зима, вже були випадки, коли своїх дітей ми шукали з ліхтариками, бо водій їх не довіз та висадив посеред траси, – заявили жителі селища. – Більш того, перевізник обіцяв, що маршрут не буде відмінений. А якщо йому щось не подобається, то хай працює інша відповідальна людина. Нас вже довели до кардинальних дій, бо далі мовчати нема сил!

Перекрили трасу мешканці Березини
Вся громада відстоювала маршрут

Тож близько першої дня кілька десятків людей з плакатами вийшли на трасу й заблокували рух. Так як це був вихідний й більшість добиралась із районів до Вінниці, за лічені хвилини утворились чималі затори. Дехто з водіїв не витримував й ледь не наїхав на жінок та дітей. До інших протестувальників навіть застосовували фізичну силу. Люди всі свідчення надали поліції.

Перекрили трасу мешканці Березини
Поки що автобус буде

У свою чергу, голова Якушинецької ОТГ, куди входить селище Березина, так прокоментував ситуацію.

– Маршрут належить області та місту. Територія Західного автовокзалу належить Вінниці, психіатрична лікарня №2 є комунальним закладом облради. Справа в тому, що коли водії звертають на Медмістечко, то перші 260 метрів вони їдуть дорогою місцевого значення, вона перебуває у нормальному стані. Інші 740 метрів – це вже територія лікарні, і є справді багато ям, тому власники маршрутів й відмовляються там рухатись. Все це ми пояснювали людям неодноразово. Можемо провести ямковий ремонт нашої частинки дороги, але самі розумієте, це нічим не допоможе.

Зрештою, людей таки почули посадовці, й у ході розмови представники транспортної компанії пообіцяли поки що маршрут не скорочувати. Громада зупинила мітинг, але обіцяє, що готова вийти знову.

– Бачите, як реагують посадовці на перекриття! Треба нам таким чином добитись й того, аби в селищі нарешті встановили ліхтарі, бо страшно ввечері ходити вулицями. Вже б зробили все за свій рахунок… Тож даємо очільнику громади час, аби нас таки почув.

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка