Підприємство, по-суті, є монополістом у сфері розповсюдження газет та журналів.

Отже, суть конфлікту в тому, що монополіст в односторонньому порядку вирішив підняти ціни на вартість своїх послуг на 15 відсотків. Мотивується тим, що збільшилось видатки на пальне, зарплату поштарям ф т.д. Але ж і редакції газет також відчули на собі тягар цих додаткових витрат.

Для багатьох ЗМІ таке подорожчання просто смертельне, бо всі кошти підуть на поштові послуги. Перекласти ці додаткові витрати на передплатників – це теж дорога в нікуди. Бо люди й без того ледве зводять кінці з кінцями. Але, якщо знищити всі українські газети, як газету «Сегодня», то ми перетворимось на дике суспільство, де лише вбиватимуть, гвалтуватимуть і чудово себе почуватимуть російські газети. Бо далеко не у всіх є сучасні гаджети, як вважають деякі супермодні представники нової влади.

Щоб зберегти газети потрібна відповідальна політика влади. Бо на політичні партії мільйони виділяються, а на підтримку друкованих ЗМІ, що реально потрібні людям та суспільству, грошей у кабміні немає. Шановні читачі, зараз дуже потрібне ваше розуміння ситуації та ваша підтримка редакцій газет.

Вінницька обласна організація Національної Спілки Журналістів України звернулася до офісу президента, кабміну та Верховної Ради з вимогою негайно розглянути це питання і врегулювати цей соціальний конфлікт. Вчора з редакторами Вінниччини зустрівся голова Національної Спілки Сергій Томіленко і запевнив, що журналістська спільнота України повністю підтримує вимоги газетярів.

Анатолій Петраченко