До Дня вишиванки у Вінниці відбулася інтерактивна лекція з відомим етнографом та фольклористом

Сьогодні, 19 травня, до Всесвітнього дня вишиванки у Галерея ХХІ, за участі департаменту культури ВМР та Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, відбулась інтерактивна лекція з демонструванням традиційних українських костюмів “Народні строї подолян”.

“Метою лекції було – ознайомити жителів міста, з тим одягом, який притаманний саме для нашої місцевості, тобто Поділля. Ми звикли, що вишиванка, це елемент святкового одягу, який можна побачити десь на заходах, але насправді вишиванка – це життя людей, це ціла історія і за кожним хрестиком й візерунком є ціла історія”, – зауважив перший заступник директора департаменту культури міської ради Олексій Циганков.

На захід завітало чимало охочих, близько 50 вінничан зацікавлено слухали інтерактивну лекцію від лектора Віктора Косаківського. Кожна вишита сорочка, яку демонстрував Віктор Афанасійович, була пронизана любов”ю та переживаннями нашого народу, який споконвіку займався вишиванням.

“Дуже символічно, що дану лекцію ми провели саме сьогодні у Всесвітній день вишиванки, адже ми повинні завжди говорити про те, що українці працьовитий народ, який творив, творить і буде творити,” – вважає лектор заходу Віктор Косаківський.

Директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук додав, що цей захід підкреслює, в першу чергу, українську ідентичність, український культурний код.

“Сьогодні ми хотіли познайомити усіх охочих з українськими жіночими образами, які мають певну історію та історичне значення”, – розповідає Максим Філанчук.

Довідка: Косаківський Віктор Афанасійович — етнограф, фольклорист, археолог, народний майстер, педагог, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького педагогічного університету ім. Коцюбинського.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin