У Вінниці за підтримки Швейцарії проводять психологічну реабілітацію постраждалих внаслідок обстрілу 14 липня

Головна мета курсу «Хвиля добра від Швейцарії до Вінниці» – повернути психологічну стійкість сім’ям внутрішньо переміщених осіб та сім’ям, які постраждали внаслідок жорстокого теракту 14 липня або проживають у будинках, які розташовані поруч.

Тривалість психотерапевтичного курсу 2 місяці: вересень – жовтень 2022 р. Зустрічі відбуваються раз на тиждень по 2 години. Формат роботи – груповий: 8 дітей, 8 дорослих, 3 лікаря. Під час першої частини заняття психологи працюють разом із батьками та їхніми дітьми (від родини – одна дитина, один дорослий). Друга частина – батьки займатимуться з дорослим психологом, а діти – з двома дитячими. Всього передбачено 8 зустрічей.

«Спочатку з дітьми та їхніми батьками проводиться знайомство, а уже згодом наші психологи розподіляються та працюють окремо з батьками, малими дітьми та підлітками, – зазначає лікар-психолог Тетяна Окаєвич. – На цих курсах ми надаємо психологічну підтримку дітям та їхнім батькам, які постраждали внаслідок теракту 14 липня та тим, хто був вимушений покинути свою домівку через активні бойові дії».

З дітьми проводяться заняття по таких темах:

  1. Я і моя сім’я . (Знайомство в групі)
  2. Безпека. Де її шукати?
  3. Сміливість. Як знайти свої сильні сторони?
  4. Страх. Як його долати?
  5. Тривога. Що робити, коли не знаєш як правильно діяти?
  6. Злість. Як захищати себе і не соромитись?
  7. Радість, тепло і любов. Як їх поєднувати?
  8. Фінальна зустріч в обіймах добра батьків і дітей.

Для дорослих пропонується формат лекційного матеріалу, де основним завданням є ознайомлення батьків із базовими психологічними потребами дитячого віку в умовах, що склались. Також приділяється увага формуванню відкритого діалогу і безпечного простору з використанням арт-терапії.

Зустрічі відбуваються раз на тиждень. Заняття проходитимуть за адресою вул. Ващука, 20. Триває прийом заявок для формування другої групи. Заняття у ній розпочнуться 13 вересня. Телефон для зв’язку: 0967262571 – Тетяна Окаєвич.

Варто зазначити, що з початку повномасштабної війни росії проти України у Вінниці надають психологічну допомогу вінничанам та людям, які евакуюються з регіонів України, де ведуться активні бойові дії.

«В умовах війни багато людей потребують психологічної підтримки, – каже заступник директора департаменту охорони здоров’я Світлана Стефанкова, – Цей процес є довготривалим і психологи докладають всі зусилля для того, аби допомогти дорослим та дітям побороти страх і переживання».

Для довідки
Проєкт «Хвиля добра від Швейцарії до Вінниці» ініціювала вінничанка Ганна Степаненко, яка зараз проживає у Швейцарії. Їй вдалося зварити 200 баночок (10 ящиків) смакоти та реалізувати її у церкві Freie Evangelische Gemeinde Thayngen та під час сливового свята Zwetschgenfest Bibern.

Тренери проєкту:

• Дитяча група:

Тетяна Окаєвич – лікар-психолог, дитячий психотерапевт в напрямах арт та гештальт терапії

Оксана Пастер – медичний психолог, гештальт-терапевт, практикуючий психолог

• Доросла група:

Олеся Олійник – сімейний психолог, арт та гештальт-терапевт

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin