Для раннього виявлення раку шийки матки вінничанки можуть безоплатно пройти діагностику

Програма медичних гарантій дає українським жінкам можливість безоплатно проходити діагностику для раннього виявлення раку шийки матки. Одним з найдоступніших та ефективніших методів ранньої діагностики є ПАП-тест на рак шийки матки, який можна зробити у гінеколога.

Проходити цей тест доцільно в середньому раз на 3 роки. Проте у департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради зазначають, що, за наявності чинників ризику, рекомендується робити такий тест раз на рік.

До таких чинників можна віднести:

  • Куріння;
  • Наявність ВІЛ-інфекції;
  • Приймання кортикостероїдів;
  • Часту зміну статевих партнерів без використання презервативів;
  • Рак шийки матки у матері/бабусі/сестри;
  • Ранній початок статевих стосунків (до 16 років).

Варто зазначити, що ПАП-тест (онкоцитологію) можна пройти у гінеколога в закладах охорони здоров’я, які уклали договір з Національною службою здоров’я України, безоплатно.

Ще одна можливість запобігти розвитку онкозахворювання – проходити гістероскопію, яка входить до переліку шести безоплатних досліджень для раннього виявлення онкологічних хвороб.

Пацієнтки після 50 років можуть пройти це діагностичне дослідження безоплатно. Проте жінці молодшого віку лікар, за необхідності, також може виписати направлення на таке дослідження. У такому разі дослідження також буде безоплатним для пацієнта. Кошти за надану послугу закладу охорони здоров’я компенсує НСЗУ.
Заклад, у якому можна безоплатно отримати ці послуги можна знайти за допомогою оператора контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

«Звернутись до гінеколога можна напряму, без направлення від сімейного лікаря, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Окрім того, варто зазначити, що візит до гінеколога, зокрема, і дитячого, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями, оплачує НСЗУ».

Нагадуємо, що у Вінницькому пологовому будинку №1 працює гінекологічний кабінет безбар”єрного доступу, детальніше про який можна дізнатись за посиланням.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin